Blijf op de hoogte

Maculadegeneratie

Symptomen zoals niet meer goed kunnen lezen en voornamelijk vervormingen zijn kenmerkend voor MD, omdat er stukjes van het beeld wegvallen. Patiënten met MD kunnen flinke vermoeidheidsklachten ervaren en last hebben van depressies.

Je kan slechtziend worden of praktisch blind met maculadegeneratie. En dat kan snel gaan!

In het kader van de Maand van de Macula juni 2023 lanceert de Macula vereniging een kaartspel met het Amslerraster om zelf je ogen te testen op maculadegeneratie. 

Er is tegelijk een filmpje gemaakt waarin te zien is hoe de goochelaar Hans Kazan door oogarts Niels Crama getest wordt op maculadegeneratie met behulp van het Amslerraster. Je ziet hoe eenvoudig de test verloopt, wat de symptomen zijn en wat de uitslag is. Het filmpje is te vinden op de website van de Macula vereniging (www.maculavereniging.nl).

Wat is maculadegeneratie?
Het is een oogaandoening waarbij het centrale zicht is aangetast. Eén op de vijf zestigplussers loopt de kans deze oogaandoening te krijgen. Maar ook jongere mensen kunnen hiermee te maken krijgen. Ondanks dit hoge aantal is in Nederland de bekendheid en de daarbij behorende symptomen laag, ook bij opticiens en huisartsen.

MACULADEGENERATIE: Wees er snel bij! Test je ogen met behulp van het Amslerraster.

Het Amslerraster dateert al van 1947 en is ontwikkeld door professor Marc Amsler (1891-1986), een Zwitserse oogarts, hoogleraar en onderzoeker.

Het Amslerraster is een simpel middel om snel zicht te krijgen of er sprake is van leeftijdsgebonden macula-degeneratie (LMD). Toch wordt deze eenvoudige en snelle test lang niet altijd gebruikt als mensen komen met klachten dat ze slechter gaan zien. De verwijzing naar de oogarts duurt daardoor soms onnodig lang waardoor ’ZICHT’ permanent verloren raakt.

De Macula vereniging adviseert mensen van 55+ regelmatig hun ogen te testen met behulp van het Amslerraster. Hoe eerder de oogaandoening wordt ontdekt, hoe eerder er ingegrepen kan worden. Snel handelen is van groot belang bij maculadegeneratie.  

Op de website van de Macula vereniging www.maculavereniging.nl vind je vijf vragen waarmee je in kaart kunt brengen of je tot de risicogroep behoort en wat de grootste risicofactoren zijn. Op basis van de gegeven antwoorden worden tips gegeven om het risico te verkleinen. Die ene minuut kan een wereld van verschil maken. Als je tot de risicogroep behoort, bekijk dan ook het filmpje op de website.

Over de Maand van de Macula 

Vanaf 1 juni 2023 organiseert de Macula Vereniging voor de tweede keer de Maand van de Macula. Met deze campagnemaand wil de patiëntenvereniging zowel bekendheid als bewustwording scheppen rondom de oogaandoening maculadegeneratie. Dit jaar is de maand specifiek gericht op het testen van je ogen.

Het filmpje en het bijbehorende kaartspel met het Amslerraster is mede mogelijk gemaakt door Roche en Bayer.

4 miljoen Europeanen zullen zeer slechtziend worden in 2040”
(Dr. Yara Lechanteur, Radboudumc)


Voor meer informatie, interviewverzoeken of andere vragen, neem contact op met  

Heleen Schoots-Wilke T. 06 37227594 E. voorzitter@maculavereniging.nl 

of met Karin Terbraak T.0620756380 E. secretaris@maculavereniging.nl

of bekijk www.maculavereniging.nl 

Gerelateerde artikelen

Luister nu naar de podcast over het belang van het herkennen van de symptomen bij maculadegeneratie met oogarts Niels Crama van het Radboudumc en voorzitter van de Maculavereniging, tevens maculadegeneratiepatiënt,…

Luister nu de podcast over het beperken van risico’s rondom bilaterale cataractchirurgie met dr. Nic Reus en OK coördinator Renske Michielsen uit het Amphia Ziekenhuis. Gevaren van besmetting Bij bilaterale…

Referenties 1. N. J. Reus and T. J.T.P. van den Berg. Changes in Straylight after Cataract Surgery (submitted but  not published yet) 2. Nuijts R, Bhatt U, Nanavaty MA, Roberts…

Referenties 1. N. J. Reus and T. J.T.P. van den Berg. Changes in Straylight after Cataract Surgery (submitted but  not published yet) 2. Nuijts R, Bhatt U, Nanavaty MA, Roberts…

Referenties 1. N. J. Reus and T. J.T.P. van den Berg. Changes in Straylight after Cataract Surgery (submitted but  not published yet) 2. Nuijts R, Bhatt U, Nanavaty MA, Roberts…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.