Blijf op de hoogte

5 vragen over overmatig zweten

Zweten doen we allemaal. Het is nodig om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Maar in het geval van hyperhidrose, transpireert iemand veel meer dan gebruikelijk. Waar wordt dit door veroorzaakt en wat is er tegen te doen? Wij vroegen het Wim Venema, dermatoloog en medisch adviseur van de Nederlandse patiëntenvereniging.

Waar wordt hyperhidrose door veroorzaakt?

“Hyperhidrose wordt veroorzaakt door overactieve zweetklieren. Deze kunnen ontstaan doordat de zenuwen die de klieren aansturen te actief werken. Een andere mogelijkheid is dat de zweetklier zelf te actief is.”

Hoe is de aandoening te herkennen?

“Ten eerste is hyperhidrose te herkennen aan de bekende zweetplekken onder de oksels. Daarnaast kunnen ook hele natte handen of een vochtig voorhoofd tekenen zijn. En ten slotte geur. Deze ontstaat door omzetting van talgrijk apocrien zweet ten gevolge van bacteriën”.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

“Er zijn testjes waarmee overmatig zweten kan worden aangetoond, maar de meeste dermatologen stellen de diagnose op basis van het verhaal van de patiënt. Het is hierbij vooral belangrijk in hoeverre zweten het dagelijks leven beïnvloedt. Vaak worden vragenlijsten gebruikt.”

Dromen
Lees ook: 5 voordelen van dromen

Hoe wordt hyperhidrose behandeld?

“Dit is geheel afhankelijk van de plaats van het zweten. Wanneer iemand onder zijn of haar oksels zweet, kan worden begonnen met aluminium bevattende vloeistoffen of sprays. Ook botox is een optie, maar meestal helpt dit maar tijdelijk. De laatste jaren wordt steeds vaker voor een permanente behandeling gekozen door middel van een soort magnetron waarmee de zweetklieren worden ‘weggebrand’. Wanneer iemand over het gehele lichaam zweet, worden pillen aanbevolen. Bij handen en voeten is iontoforese een goede therapie. En heeft iemand enkel last van zweterige handen, dan is sympathectomie een mogelijkheid.”

Wat kun je zelf doen bij hyperhidrose?

”Ten eerste adviseer ik om koele kleding te dragen, het liefst ruim en antitransparant. Ook is het belangrijk je goed te realiseren dat het zweten niets te maken heeft met onvoldoende hygiëne of stress. En voor de geur raad ik aan om een smeersel van baking soda en kokosvet te maken.”

Gerelateerde artikelen

Haast iedereen trekt naar buiten als het helderste object aan de hemel zich in Nederland laat zien. Zeer terecht. De zon, of sterker nog, zonlicht doet namelijk veel goeds. Blootstelling…

Alles wat we doen en gebruiken qua cosmetische producten heeft gevolgen. Niet alleen voor ons zelf en voor onze huid,maar ook voor ons milieu en daarmee voor onze planeet. Met…

Lovea BIO Suncare is de eerste 100% natuurlijke lijn van zonneproducten op basis van minerale zonnefilters die recentelijk nog is verbeterd. De formule is 100% natuurlijk, vrij van parfums en…

In tijden waarin Photoshop en Instagram-filters elke afwijking kunnen corrigeren, mogen we het onderhoud van de huid niet vergeten. Tegelijkertijd zijn we steeds bewuster bezig met welke producten we op…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.