Blijf op de hoogte

Tinnitus na een muziekfestival

Tim (25) stond in 2011 op een elektronisch muziekfestival toen z’n oren begonnen te suizen, en de daaropvolgende dagen bleek die piep maar niet weg te gaan. “Dat was in 2011, we gingen erheen in een auto met harde muziek op. En op het festival zelf heb je dat natuurlijk nog meer. De dag erna hoorde ik dezelfde piep als altijd, alleen ging het deze keer nooit meer weg.”

Het geluid waar het hier om ging was een zachte aanhoudende piep, die veel mensen horen wanneer ze hun oren een avond lang aan harde muziek hebben blootgesteld. Bij tinnitus gaat dit geluid niet weg en wordt het soms erger, wat voor veel mensen een enorme belemmering van het dagelijks leven kan zijn.

De diagnose

Tim wist het eigenlijk al meteen, maar een bezoekje bij de huisarts bevestigde het: hij had tinnitus. “De huisarts zei dat het inderdaad om tinnitus ging, en dat het medisch bijna niet te verhelpen was.” Wat volgde waren een aantal maanden slecht slapen en de beslissing om vooral geen behandeling te ondergaan.

Geen behandeling

Op internet las Tim dat mensen die erg met tinnitus bezig zijn, er eigenlijk alleen maar gek van werden. “Het is naast iets dat fysiek aanwezig is ook een mentaal ding. Dus als je er mee bezig bent dan hoor je het meer. Als je er niet op let dan valt het minder op.” Hij had ook geen zin in de behandelingen en dacht dat ze de tinnitus alleen maar erger konden maken.

De impact van de tinnitus

Naast het slechte slapen had de tinnitus ook een ander effect. De liefde voor de muziek bleef maar Tim moest extra voorzichtig zijn. “Altijd oordoppen mee naar festivals, altijd beschermen en zorgen dat het niet erger wordt. Ik blijf nu liever thuis dan dat ik zonder oordoppen ga.”

Het geluid negeren

Zelf heeft Tim er veel baat bij om gewoon niet op het geluid te letten. Dit klinkt natuurlijk makkelijker dan het is maar hij kan het niet anders verwoorden. “Wat kan je er nog meer aan doen? Je moet gewoon doorgaan met je leven, je oren goed beschermen en er verder niet aan denken. Dan is het geluid het minst aanwezig.” Zo nu en dan hoort hij het natuurlijk wel. Dan denkt hij nog steeds af en toe dat hij doof wordt. Maar hij heeft zich erbij neergelegd dat het waarschijnlijk niet minder, en met de juiste voorzorgmaatregelen, ook niet erger zal worden.

Advies voor lotgenoten

Tim is heel stellig over zijn visie op tinnitus en de behandeling, zijn advies wijkt hier dan ook niet vanaf. “Ik zou er niet over gaan lezen en zorgen dat je de oren goed beschermt in plaats van je druk te maken hoe je het oplost.” Daarnaast heeft de aandoening natuurlijk verschillende gradaties, maar als het nog leefbaar is moet je er volgens hem vooral niet teveel aandacht aan schenken. “Als je er niet op let wordt het zelf ook veel makkelijker om mee te leven.”

Gerelateerde artikelen

Wanneer u toe bent aan het gaan dragen van een hoortoestel dan zijn er wel wat dingen die u van tevoren wilt weten. Dat lijkt ons niet meer dan logisch…

In 2013 kreeg Nanouk (21) de diagnose bijnierschorsinsufficiëntie (ziekte van Addison). Ze was toen 14 jaar. Er gingen heel wat jaren aan vooraf voordat bij haar de juiste diagnose werd…

Iedereen die lang genoeg leeft, zal op den duur te maken krijgen met een slecht gehoor. De haarcellen in het slakkenhuis van het oor worden gedurende iemands leven zwaar belast,…

Wie denkt aan hoortoestellen zal niet meteen stilstaan bij het wonderlijke stukje techniek dat dit eigenlijk is. Ondanks de spectaculaire ontwikkeling van het apparaat door de eeuwen heen, is haar…

Het cochleair implantaat maakt een snelle ontwikkeling door, voornamelijk als gevolg van voortschrijdende technologie. Tegelijkertijd blijkt het hulpmiddel ook te helpen bij bepaalde gevallen van tinnitus. Tijd om contact te…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.