Blijf op de hoogte

Stap dichterbij richting behandeling van kaalheid bij mannen

Nieuw gen-onderzoek biedt een sprankje hoop voor de mannen die worden uitgedaagd door dé mannelijke vloek van veroudering: kaalheid. Er zijn ruim 300 genen geïdentificeerd die een associatie hebben met haarstructuur en de groei en ontwikkeling van haar.

Genetische regio’s gebonden aan kaalheid

Nooit is er een grotere studie gedaan naar kaalheid. Wetenschappers van de Universiteit van Edinburgh geven aan dat de gevonden genetische regio’s een rol spelen bij het ontstaan van kaalheid. Met het resultaat verwachten ze te kunnen voorspellen of iemand wel of niet te maken krijgt met haaruitval. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS Genetics.

Mate van haaruitval

Het onderzoeksteam bestudeerde genetische gegevens van meer dan 52.000 mannen in de leeftijdscategorie van 40 – 69 jaar. De mate van haaruitval was als volgt verdeeld:

  • 32% geen haaruitval
  • 23% lichte haaruitval
  • 27% licht tot ernstige haaruitval
  • 18% ernstige haaruitval

In dit onderzoek werden gegevens verzameld op basis van haaruitvalpatroon. De onderzoekers zeggen dat er waarschijnlijk een nog sterker genetisch effect zou zijn gevonden als ze dit op basis van leeftijd hadden kunnen doen.

‘Vrouwelijke’ DNA-materiaal betrokken bij kaalheid

“Het was interessant om te merken dat veel van de genetische signalen voor kaalheid afkomstig waren van het X-chromosoom, dat mannen erven van hun moeder”, vertelt co-onderzoeker Saskia Hagenaars.

Beter begrip van oorzaak haaruitval

Hoofdonderzoeker Ricardo Marioni gelooft dat de bevindingen de weg vrijmaken voor een beter begrip van de genetische oorzaken van haaruitval. Ongeveer 70% van de mannen krijgt vroeg of laat te maken met haaruitval. In veel gevallen heeft het impact op psychosociaal vlak, zoals het verlies van zelfvertrouwen. “Op een dag hopen we met deze ontdekking producten te ontwikkelen om kaalheid te behandelen”, aldus Marioni.

Bron: PLOS Genetics

Gerelateerde artikelen

Haast iedereen trekt naar buiten als het helderste object aan de hemel zich in Nederland laat zien. Zeer terecht. De zon, of sterker nog, zonlicht doet namelijk veel goeds. Blootstelling…

Alles wat we doen en gebruiken qua cosmetische producten heeft gevolgen. Niet alleen voor ons zelf en voor onze huid,maar ook voor ons milieu en daarmee voor onze planeet. Met…

Lovea BIO Suncare is de eerste 100% natuurlijke lijn van zonneproducten op basis van minerale zonnefilters die recentelijk nog is verbeterd. De formule is 100% natuurlijk, vrij van parfums en…

In tijden waarin Photoshop en Instagram-filters elke afwijking kunnen corrigeren, mogen we het onderhoud van de huid niet vergeten. Tegelijkertijd zijn we steeds bewuster bezig met welke producten we op…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.