Blijf op de hoogte

Dagelijks een kop thee verkleint de kans op glaucoom

Goed nieuws voor theeliefhebbers. Onderzoekers van the University of California veronderstellen namelijk dat dagelijkse consumptie het risico op glaucoom, ofwel groene staar, verlaagt. De resultaten van de studie zijn onlangs verschenen in the British Journal of Ophthalmology.

Dranken en glaucoom

Er is al eerder onderzoek gedaan naar het effect van dranken op glaucoom. Zo toonde een studie aan dat het drinken van koffie de kans op de aandoening verhoogt, als gevolg van een verhoogde bloeddruk. Andere wetenschappers stelden echter dat de consumptie van de drank geen effect heeft op het glaucoomrisico.

De wetenschappers merkten echter op dat deze studies enkel bij kleine populaties waren gedaan. Hierom besloten ze het effect van verschillende dranken op het glaucoomrisico bij een grotere groep deelnemers te bestuderen. Ze wilden zich richten op hete thee, ijsthee, koffie, decafeïne koffie en frisdranken.

Drinkgewoonten

Voor hun studie analyseerde het team gegevens afkomstig van the 2005-2006 National Health and Nutrition Examination Survey. De enquête bevatte medische informatie van ongeveer 10.000 mensen en bestond uit interviews, fysieke testen en bloedverzamelingen.

De onderzoekers besloten zich te richten op de enquête van 2005-2006, omdat deze ook gegevens over glaucoomdiagnoses bevatte. Destijds gaven 1.678 deelnemers informatie over de uitslagen van hun oogtesten. Van hen ontwikkelde 84 een vorm van glaucoom. Ook werd gevraagd naar drinkgewoonten. De mensen konden aangeven hoe vaak zij het afgelopen jaar koffie, thee, decafeïne koffie, ijsthee en frisdrank hadden gedronken.

Thee verlaagt glaucoomrisico

Uiteindelijk ontdekten de wetenschappers dat degenen die dagelijks hete thee dronken 74 procent minder risico liepen om glaucoom te ontwikkelen in vergelijking met degenen die dit niet deden.

Daarnaast werden geen verbanden gevonden tussen het glaucoomrisico en andere soorten dranken.

Causaal verband

De wetenschappers benadrukken dat hun studie enkel een observerend onderzoek is, waardoor geen causaal verband kan worden aangetoond. Ook was niet duidelijk welke soort thee de deelnemers dronken en op welke wijze deze werd geconsumeerd.

Toch stelt het team dat het niet ondenkbaar is om thee als middel tegen glaucoom te beschouwen. De drank bevat immers veel antioxidanten die een ontstekingsremmende werking hebben en zijn verbonden aan het voorkomen van ziekten als kanker en diabetes.

Wat is glaucoom?

Glaucoom of groene staar is een verzamelnaam voor oogaandoeningen die worden gekarakteriseerd door een beschadiging van de oogzenuw. Het kan leiden tot gedeeltelijk of totaal gezichtsverlies.

Risicofactoren om glaucoom te ontwikkelen betreffen leeftijd, obesitas, hypertensie en een medische geschiedenis van diabetes.

Gerelateerde artikelen

Luister nu de podcast over bilaterale cataractchirurgie met hoofd OK oogheelkunde Shanna Honings en promovendus bij universiteitskliniek Lindsay Spekreijse uit het Maastricht Universitair Medisch Centrum! Staar is een veel voorkomende…

Een ooglidcorrectie is een relatief kleine ingreep, maar je dient er rekening mee te houden dat elke chirurgische ingreep complicaties met zich mee kan brengen. Mocht je een ooglidcorrectie overwegen…

Zo’n 300.000 mensen vallen in Nederland in de categorie visueel beperkt (blind of slechtziend). Het merendeel (85 procent) van deze groep is ouder dan 60 jaar. Daarvan hebben de meesten…

“Niet afhankelijk zijn van anderen om van A naar B te komen is heel belangrijk om in de huidige maatschappij mee te kunnen doen. Of je nou jong of oud…

“Mevrouw, u bent afgeschreven”, klinkt aan de andere kant van de telefoon. De doktersassistent van de oogartspraktijk waar zeventigplusser mevrouw Emanuels is geweest, deelt haar mede dat ze niet meer…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.