Blijf op de hoogte

Hoe voorkom je haarverlies en huidveroudering?

Ieder tijdperk heeft eigen schoonheidsidealen, maar door de eeuwen heen geldt een mooie huid en ‘een goede kop met haar’, zoals de Romeinen het al noemden, voor vrouwen en voor mannen als teken van schoonheid en vruchtbaarheid. Maar iedereen krijgt rimpels en een mooie volle haardos is niet vanzelfsprekend. Voor mannen is de vuistregel dat zij rond hun dertigste 30 procent kans hebben op dunner wordend haar.

Rond hun veertigste is die kans al 40 procent en zo loopt het percentage gelijk op met de leeftijd. Ook vrouwen hebben, zij het minder snel en minder hevig, naarmate de leeftijd vordert te maken met dunner wordend haar. Wanneer wij rimpels krijgen en het haar uitvalt of dunner wordt, beïnvloedt dit niet alleen ons zelfbeeld, maar ook hoe wij op anderen overkomen. Als recruiters de keus hebben tussen twee mannen of vrouwen met dezelfde kwaliteiten, waarbij de één beschikt over een volle haardos en de ander een dunner kapsel heeft, dan kiezen zij vrijwel zonder uitzondering voor degene met de ‘vitale uitstraling’.

Dat mannen naarmate de leeftijd vordert kaler worden, is in onze maatschappij nog acceptabel, maar als dat al op jonge leeftijd gebeurt, kan het heel frustrerend zijn. Bij vrouwen leidt haarverlies vaak zelfs tot psychische problemen. Ze voelen zich minder vrouwelijk, minder aantrekkelijk en minder zeker.

Oorzaak haarverlies

Er zijn diverse producten op de markt waarvan de fabrikanten stellen dat zij de huid verbeteren, haaruitval beperken, de haargroei bevorderen en de haarwortels stimuleren. “Mogelijk heeft de haaruitval een medische oorzaak”, stelt Edwin van Wooning, directeur van de Haarstichting. “In dat geval zal de huisarts medicatie voorschrijven tegen de aandoening of doorverwijzen naar een dermatoloog voor verdere behandeling.” In verreweg de meeste gevallen gaat het echter om een erfelijke vorm van haaruitval of dunner wordend haar, waarbij de aanleg voor kaalheid in de genen zit en sprake is van een verhoogde androgene hormoonspiegel (testosteron).

De kwaliteit van ons haar en onze huid wordt in belangrijke mate bepaald door collageen. Wie ouder wordt, maakt steeds minder collageen aan. Hierdoor verliest de huid op den duur haar stevigheid en elasticiteit. Het collageen heeft ook effect op de aanmaak van keratine. Bij verminderd collageen maakt ons lichaam ook minder keratine aan, en dat heeft weer tot gevolg dat haarzakjes vroegtijdig verouderen en krimpen waardoor de haren dunner worden en zelfs uitvallen. Dit is onder meer beschreven in een onderzoek dat de Japanse wetenschapper Hiroyuko Matsumura in 2016 publiceerde in Science Magazine.

Stevigere huid

Van ascorbinezuur (vitamine C) is vastgesteld dat het een positieve invloed heeft op de aanmaak van collageen. Helaas komt slechts een klein deel van het ascorbinezuur dat je slikt daadwerkelijk in de huid terecht. Meer vitamine C slikken heeft dan ook weinig tot geen effect op de aanmaak van collageen. Wetenschappers van Seoul National University hebben echter in 2003 geconstateerd dat het wel mogelijk is om ascorbinezuur transdermaal – via de huid – toe te dienen.

Het ascorbinezuur stimuleert het lichaam om collageen aan te maken waardoor de huid steviger wordt en de versnelde veroudering van haarzakjes wordt tegengegaan. Vitamine C simpelweg oplossen en op de huid smeren, heeft geen zin. Ascorbinezuur moet speciaal worden geprepareerd om via de huid te kunnen worden opgenomen. Dergelijke haargroeimiddelen zijn verkrijgbaar bij drogist en/of apotheek. Belangrijk is te realiseren dat zowel geregistreerde medicijnen als haargroeimiddelen vooral preventief werken. Zij zullen de achteruitgang van de kwaliteit van haarwortels, en daarmee de snelheid van haaruitval, slechts kunnen vertragen. Het is dan ook belangrijk tijdig te beginnen met de behandeling.

Gerelateerde artikelen

Haast iedereen trekt naar buiten als het helderste object aan de hemel zich in Nederland laat zien. Zeer terecht. De zon, of sterker nog, zonlicht doet namelijk veel goeds. Blootstelling…

Alles wat we doen en gebruiken qua cosmetische producten heeft gevolgen. Niet alleen voor ons zelf en voor onze huid,maar ook voor ons milieu en daarmee voor onze planeet. Met…

Lovea BIO Suncare is de eerste 100% natuurlijke lijn van zonneproducten op basis van minerale zonnefilters die recentelijk nog is verbeterd. De formule is 100% natuurlijk, vrij van parfums en…

In tijden waarin Photoshop en Instagram-filters elke afwijking kunnen corrigeren, mogen we het onderhoud van de huid niet vergeten. Tegelijkertijd zijn we steeds bewuster bezig met welke producten we op…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.