Blijf op de hoogte

Klachten PDS vaak onderschat en onbegrepen

Tien tot vijftien procent van de Nederlandse bevolking lijdt aan het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Toch is het een van de meest onbegrepen en onderschatte aandoeningen. Daarvoor zijn een aantal redenen. Mensen praten niet snel over buikpijn en problemen met hun ontlasting. De klachten variëren per patiënt en op individuele basis variëren de klachten zelfs per dag en per tijdstip. Aan de buitenkant is bovendien vaak niets te zien, wie PDS heeft, kan er stralend en kerngezond uitzien.

Verschijningsvormen PDS

Er zijn drie vormen van het Prikkelbare Darm Syndroom. Iemand kan last hebben van diarree, van obstipatie of van een combinatie van deze twee. Andere PDS-klachten zijn buikpijn, een opgeblazen gevoel, gasvorming, winderigheid en vermoeidheid. De klachten zijn er in alle gradaties. Veel patiënten kunnen, met aanpassingen van leefstijl en/of werkzaamheden en werktijden, redelijk goed functioneren. Er zijn echter ook patiënten die vanwege de ernst van hun klachten gedeeltelijk of geheel arbeidsongeschikt zijn.

Herkenning PDS gerelateerde klachten

Slechts tien procent van de mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom komt terecht in het medische circuit. Veel mensen realiseren zich niet dat hun buikklachten en vermoeidheid te wijten zijn aan PDS, vertelt Theo Spaan, voorzitter van de PDS Belangenvereniging. “Als iemand langs de huisarts gaat dan worden de klachten vaak niet herkend.” Het is ook een moeilijk te diagnosticeren ziekte. Als een patiënt bij een arts komt, worden eerst alle andere ziekten uitgesloten. Pas wanneer de klachten niet verklaarbaar zijn vanuit een andere ziekte, wordt de diagnose PDS gesteld. De ziekte is chronisch en ongeneeslijk en behandeling is moeilijk.

Werkschema aanpassen

De 23-jarige Inge van de Akker kwam op 16-jarige leeftijd terecht in het medische circuit. Haar klachten varieerden de afgelopen jaren van matig tot ernstig. Op dit moment werkt zij wekelijks 5 uur in de thuiszorg en 15 tot 20 uur als woonbegeleider in de gehandicaptenzorg. Vanwege haar klachten, vooral hevige buikpijn, rugpijn en ernstige vermoeidheid, kan zij geen hele vroege of hele late diensten werken. “Als ik voor halfnegen ’s ochtends begin, levert dat mij dagenlange buikpijn en obstipatie op. Werken tot tien of elf uur ’s avonds resulteert eveneens in hevige buikpijn.” Ook grote en/of langdurige lichamelijke inspanningen lijden tot verergering van de dagelijkse pijn.

Altijd rekening houden met PDS

Inge leidt niet het leven zoals dat van een 23-jarige ‘hoort te zijn’. Een avondje stappen eindigt rond 12 uur ’s nachts en de prijs die ze daarvoor betaald is dat de klachten een aantal dagen extra hevig zijn. Sporten blijft noodgedwongen beperkt tot lichte lichaamsbeweging zoals fietsen of zwemmen. Op vakantie gaan vindt zij verschrikkelijk. “Mijn buik is vanaf de eerste seconde tot soms een week na thuiskomst in de war.” Oorzaken voor de verergering van de klachten zijn ander eten, andere weersomstandigheden en stress. Toch gaat Inge af en toe op vakantie. “Ik kan vooral heel erg nagenieten van de mooie vakantiebestemmingen en daar heb ik dan wat extra klachten voor over.”

Gerelateerde artikelen

Mensen met het prikkelbare-darmsyndroom (PDS) hebben mogelijk baat bij pepermuntolie. Dat concluderen wetenschappers van het Maastricht UMC+ naar aanleiding van onderzoek bij zo’n 200 patiënten. Gebruik van de olie zou…

Circa een kwart Nederlanders stonden in 2017 geregistreerd bij de huisarts met maag-, darm- of leverklachten. Het totaal komt neer op ruim 3,7 miljoen mensen. Dit achterhaalde het RIVM in…

Therapeutische antilichamen worden steeds meer gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen. Het toedienen van antilichamen via de mond om het maag- of darmweefsel te bereiken blijft echter een uitdaging: ze…

Maag-, lever- en darmziekten
PDS zit niet tussen de oren

In Nederland heeft 10 tot 15 procent van de bevolking last van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Toch weten mensen over het algemeen weinig over deze aandoening. Vaak wordt –…

Maag-, lever- en darmziekten
Leonie heeft 4 chronische ziekten

Al sinds haar zestiende is Leonie chronisch ziek. Maar dacht de jonge vrouw eerst enkel nog het hypermobiliteitssyndroom te hebben, later veranderde dit in een opeenstapeling van diagnoses. Openhartig doet…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.