Blijf op de hoogte

Helft tattoo-allergieën ontstaat lange tijd ná het zetten

In ruim de helft van de allergiegevallen (51%) krijgen mensen op z’n vroegst pas een maand ná het zetten van de tatoeage klachten, zoals jeuk en zwelling. In 25% van de gevallen ontstaat de allergie pas na langer dan een jaar, en soms zelfs pas na 7 jaar. Blootstelling aan zonlicht leidt bij ruim een derde van de gevallen tot verergering van de klachten. Ook op tatoeages in de vorm van permanente make up komen allergische reacties voor. Dat zijn de eerste uitkomsten van nog ongepubliceerde data van de Tattoopoli.

Allergische reactie op inkt

Meestal ondervinden mensen geen problemen van hun tatoeage, maar soms ontstaat er een allergische reactie op de inkt, vooral op de kleur rood. Jeuk, zwelling (98%) en pijn (12%) zijn verreweg de meest aangegeven klachten. Dermatoloog in opleiding Sebastiaan van der Bent: “Met mijn collega’s analyseren we de klachten van onze patiënten en de risicofactoren bij deze allergische reacties. Het viel ons direct op dat in de helft van de gevallen de klachten niet direct na het zetten van de tatoeage ontstaan. Om precies te zijn, bij 51% begint de reactie pas op z’n vroegst een maand ná het zetten, meestal zelfs later. In een kwart van de gevallen ontstaat de allergie zelfs pas na langer dan een jaar, en soms pas na 7 jaar.” Direct zonlicht op de tatoeage zorgt voor verergering van de klachten bij 39% van de patiënten.

Niet te voorspellen allergie

Hoe het komt dat de allergie vaak pas na een tijdje ontstaat, is nog onbekend. Ook zijn de arts-onderzoekers er nog niet achter wat de exacte oorzaak van de problemen met de rode tatoeage-inkt is. Van der Bent: “Tot dusver lijkt de allergische reactie voor te komen bij bijna alle verschillende soorten grote merken tatoeage-inkt. Voor een tatoeëerder is het dus ook niet te voorspellen of iemand een reactie krijgt of niet. We willen ons onderzoek uitbreiden zodat we de boosdoener in de rode tatoeage-inkt kunnen vinden. Als dat bekend is kunnen er eventueel nieuwe inkten worden gemaakt zonder dit bestanddeel.”

Meerderheid is vrouw

Jeuk in een tatoeage hoeft niet altijd het gevolg te zijn van een allergie. Er zijn verschillende soorten huidaandoeningen – infecties, littekens, lichen planus of psoriasis – die jeuk of pijn kunnen veroorzaken in een tatoeage. Van der Bent: “Soms zien we mensen op het spreekuur die nog geen tatoeage hebben, maar er wel een willen. Vaak hebben ze een zeldzame huidziekte en vragen ze om advies. Er bestaan wel redenen om geen tatoeage te laten zetten. In veel gevallen is er echter geen medisch bezwaar of geven we het advies om een proefplek te laten tatoeëren.”

Tegenwoordig is 60% van de getatoeëerden vrouw, en onder jongeren is dat percentage nog hoger (Onderzoek 2015 in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit). “Een van de mogelijke verklaringen voor de stijging van het aantal vrouwelijke getatoeëerden is permanente make-up. Ook daar zien we allergieën op”, aldus Van der Bent.

Wel te behandelen

Enige jeuk of pijn direct na het zetten van de tatoeage is normaal, bij aanhoudende klachten adviseert Van der Bent echter naar de huisarts of dermatoloog te gaan. Gelukkig zijn er in de meeste gevallen goede behandelopties mogelijk, denk aan hormoonzalven en crèmes of injecties.

Bron: VUmc.</em.

Gerelateerde artikelen

Haast iedereen trekt naar buiten als het helderste object aan de hemel zich in Nederland laat zien. Zeer terecht. De zon, of sterker nog, zonlicht doet namelijk veel goeds. Blootstelling…

Alles wat we doen en gebruiken qua cosmetische producten heeft gevolgen. Niet alleen voor ons zelf en voor onze huid,maar ook voor ons milieu en daarmee voor onze planeet. Met…

Lovea BIO Suncare is de eerste 100% natuurlijke lijn van zonneproducten op basis van minerale zonnefilters die recentelijk nog is verbeterd. De formule is 100% natuurlijk, vrij van parfums en…

In tijden waarin Photoshop en Instagram-filters elke afwijking kunnen corrigeren, mogen we het onderhoud van de huid niet vergeten. Tegelijkertijd zijn we steeds bewuster bezig met welke producten we op…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.