Blijf op de hoogte

Vermindering van klachten PDS

Mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) hebben problemen met hun ontlasting. Er kan sprake zijn van harde of juist heel vloeibare ontlasting en een zeer frequente en urgente óf een hele moeilijke stoelgang. Deze problemen gaan in de meeste gevallen gepaard met lichte tot hevige buikpijn.

PDS: ingrijpende klachten

PDS is geen gevaarlijke aandoening, maar de klachten kunnen wel grote gevolgen hebben voor de kwaliteit van leven. “Doorgaans is de oorzaak van PDS onbekend. In slechts 1 tot 3 procent van de gevallen is sprake van een voedselallergie”, vertelt MLD-specialist Annemieke Thijssen van het Albert Schweitzer Ziekenhuis. “Genezing is niet mogelijk en de behandeling is lastig.”

Wat kun je zelf doen om de klachten te verminderen?

“Daarbij kun je denken aan een zo regelmatig mogelijk leven en een zo regelmatig mogelijk eetpatroon. Er is geen wetenschappelijke onderbouwing, maar goed slapen en het vermijden van stress lijkt de gezondheid ten goede te komen. Verder is het belangrijk om gezond te eten en te kiezen voor meerdere kleine porties in plaats van drie grote maaltijden per dag. Ook adviseren wij lichaamsbeweging. Gewoon iedere dag een stukje fietsen of wandelen is al voldoende.”

Zijn er behandelmogelijkheden?

“Soms hebben mensen baat bij een dieet. Het is belangrijk dit alleen te doen onder begeleiding van een diëtiste omdat je anders mogelijk te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. Ook zijn er diverse medicijnen. Soms hebben mensen baat bij middelen tegen diarree of bij antidepressiva in heel lichte doses. Die antidepressiva werken dan met name op de pijnbeleving. Het probleem is dat niet iedereen baat heeft bij die behandelmethodes en het duurt lang om uit te zoeken welke behandelmethode mogelijk wel verlichting geeft.”

Zijn er ook andere opties?

“Een herontdekt fenomeen is pepermuntolie. Dit middel biedt, zo blijkt uit diverse studies, voor opmerkelijk veel mensen verlichting. De pepermuntolie heeft een tweevoudige werking. Het beïnvloedt de pijnreceptoren in de darmen en vermindert de spasmen in het maag-darmkanaal. Het is voor een grote groep patiënten een hele belangrijke optie met in de meeste gevallen geen of slechts geringe bijwerkingen.”

Is iedere vorm van pepermuntolie geschikt?

“Nee, dat is niet het geval. Het is heel belangrijk dat de pepermuntolie is verwerkt in een capsule met een maagsapresistente coating. Bij middelen zonder zo’n coating komt de pepermuntolie al vrij in de maag. Dan werkt het niet in de darmen en bovendien krijg je last van bijwerkingen zoals brandend maagzuur.

MDL-artsen weten welk product een goede coating heeft. Op dit moment wordt in het MUMC onder meer onderzocht of een coating waardoor het middel pas in de dikke darm vrijkomt nog beter werkt en/of nog minder bijwerkingen heeft.”

Heeft iedereen baat bij dit middel?

“Dat is helaas niet het geval. Maar het is wel zo dat veel mensen baat hebben bij dit middel en dat er geen gewenning optreedt. Werkt het, dan blijft het ook werken. Het voordeel is dat je het zonder enig probleem kunt proberen. Het product is vrij verkrijgbaar bij drogist en apotheek. Je kunt het zonder tussenkomst van je arts kopen en gebruiken.”

Gerelateerde artikelen

Mensen met het prikkelbare-darmsyndroom (PDS) hebben mogelijk baat bij pepermuntolie. Dat concluderen wetenschappers van het Maastricht UMC+ naar aanleiding van onderzoek bij zo’n 200 patiënten. Gebruik van de olie zou…

Circa een kwart Nederlanders stonden in 2017 geregistreerd bij de huisarts met maag-, darm- of leverklachten. Het totaal komt neer op ruim 3,7 miljoen mensen. Dit achterhaalde het RIVM in…

Therapeutische antilichamen worden steeds meer gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen. Het toedienen van antilichamen via de mond om het maag- of darmweefsel te bereiken blijft echter een uitdaging: ze…

Maag-, lever- en darmziekten
PDS zit niet tussen de oren

In Nederland heeft 10 tot 15 procent van de bevolking last van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Toch weten mensen over het algemeen weinig over deze aandoening. Vaak wordt –…

Maag-, lever- en darmziekten
Leonie heeft 4 chronische ziekten

Al sinds haar zestiende is Leonie chronisch ziek. Maar dacht de jonge vrouw eerst enkel nog het hypermobiliteitssyndroom te hebben, later veranderde dit in een opeenstapeling van diagnoses. Openhartig doet…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.