Blijf op de hoogte

Witte wijn veroorzaakt wellicht rosacea bij vrouwen

Uit nieuw onderzoek naar alcohol en rosacea blijkt dat vooral witte wijn gelinkt is aan een hoger risico op rosacea. De resultaten van het onderzoek zijn in de Journal of the American Academy of Dermatology gepubliceerd.

Rosacea

Rosacea kenmerkt zich door rode blosjes in het gezicht en de nek. In sommige vormen kan er een acne-achtige uitslag ontstaan en worden bloedvaten zichtbaar.

Genetische factoren kunnen een rol spelen in de ontwikkeling van de ontstekingsziekte. De acne-achtige uitslag kan al veroorzaakt worden als het immuunsysteem van de patiënt op slechts één bacterie reageert.

Onderzoek naar alcohol en rosacea

Het onderzoek richtte zich op de rol van alcohol bij het ontwikkelen van rosacea. Hiervoor onderzocht hoofdonderzoeker Wen-Qing Li van Brown University tussen 1991 en 2005 bijna 83.000 vrouwen.

Hij verzamelde met zijn team elke 4 jaar informatie over de alcoholconsumptie van de testpersonen. In deze onderzoeksperiode van 14 jaar werden er 5000 gevallen van rosacea vastgelegd.

Bevindingen

“Zij die één of meer witte wijntjes per maand dronken, hadden een verhoogd risico van 14 procent op rosacea. Bij 5 of meer wijntjes per week was het risico zelfs 49 procent,” zegt Li. Bij andere drank lag het risico op ongeveer 28 procent bij bij 5 of meer consumpties per week.

Rode wijn wordt vaak gezien als de boosdoener bij rosacea. Maar volgens Li komt deze gedachte meestal voort uit onderzoeken waarbij testpersonen de aandoening al hebben. De onderzoekers vermoeden dat er meerdere biologische redenen zijn waarom witte wijn de ontwikkeling van rosacea lijkt te stimuleren, en rode wijn de aandoening schijnbaar versterkt. Ze weten alleen nog niet welke dit zijn.

Dr. Carolyn Goh van het UCLA Medical Center, zegt dat de bevindingen bijdragen aan de algehele kennis over rosacea. “Het is interessant dat ze een verschil hebben gevonden bij verschillende alcoholtypen.” Daarnaast vond ze de grote testgroep een van de sterke punten van het onderzoek.

Goh stelt dat het algemeen bekend is dat alcohol rosacea stimuleert bij mensen die al gediagnosticeerd zijn met de aandoening. “Maar in het verleden dacht men dat rode wijn vaker rosacea veroorzaakte dan witte wijn.”

Voorkomen en genezen

Naast alcohol zijn zonlicht, cafeïne en pittig eten volgens Goh ook veelvoorkomende triggers bij mensen die al rosacea hebben. Maar mensen met de huidaandoening melden meerdere triggers, dus “deze lijst is niet op alle patiënten van toepassing.”

Ze stelt dat zalfjes en crèmes helpen bij het behandelen van rosacea. En met lasertherapie kunnen de zichtbare bloedvaten verholpen worden. Patiënten met rosaceapuisten hebben baat bij orale antibiotica, aldus Goh.

Conclusies

Li kon niet zeggen of het verband ook voor mannen gold, omdat het onderzoek alleen onder vrouwen verricht werd. Daarbij benadrukt hij dat het om een associatie gaat, dus niet een causaal verband. Maar het is wel belangrijk dat artsen en consumenten “bewust worden van de link.”

Hij weet ook nog niet zeker hoe witte wijn en andere drank het risico op rosacea verhogen. Onderzoekers vermoeden echter dat het komt doordat alcohol het immuunsysteem verzwakt en daarnaast bijdraagt aan de uitzetting van bloedvaten.

Gerelateerde artikelen

Haast iedereen trekt naar buiten als het helderste object aan de hemel zich in Nederland laat zien. Zeer terecht. De zon, of sterker nog, zonlicht doet namelijk veel goeds. Blootstelling…

Alles wat we doen en gebruiken qua cosmetische producten heeft gevolgen. Niet alleen voor ons zelf en voor onze huid,maar ook voor ons milieu en daarmee voor onze planeet. Met…

Lovea BIO Suncare is de eerste 100% natuurlijke lijn van zonneproducten op basis van minerale zonnefilters die recentelijk nog is verbeterd. De formule is 100% natuurlijk, vrij van parfums en…

In tijden waarin Photoshop en Instagram-filters elke afwijking kunnen corrigeren, mogen we het onderhoud van de huid niet vergeten. Tegelijkertijd zijn we steeds bewuster bezig met welke producten we op…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.