Blijf op de hoogte

Hoortoestel Lyric versterkt geluid op natuurlijke wijze

Hoewel gehoorverlies ontzettend veel voorkomt en grote impact op het sociale en werkende leven heeft, is de drempel van een hoortoestel voor veel mensen te hoog. Recent is een nieuw type hoortoestel op de markt gekomen.

Dit Lyric-toestel wordt diep in de gehoorgang geplaatst. Een gecertificeerde audicien plaatst het toestel, dat onzichtbaar is en maanden achtereen gedragen kan worden, ook tijdens het slapen en douchen. Marcel Kamps, Business Manager van Lyric-producent Phonak vertelt.

Wat voor toestel is Lyric precies?

“Het is een compact hoortoestel, dat heel diep in het oor komt te zitten, tot wel 4 millimeter van het trommelvlies. Daarnaast kan het toestel maanden blijven zitten doordat de batterij lang meegaat – omdat het toestel zo dicht op het trommelvlies geplaatst wordt en relatief weinig versterking nodig is.

Het toestel is van zacht materiaal, zodat het niet voelbaar is voor de gebruiker. Door de diepe plaatsing wordt het geluid op natuurlijke wijze versterkt. Dit horen we veel van gebruikers: de geluiden klinken weer zoals vroeger.”

Hoe gaat de plaatsing en het dragen van het toestel in zijn werk?

“Tijdens de intake zal de audicien beginnen met uitgebreide tests. Er wordt een audiogram gemaakt, het oor wordt geïnspecteerd en de maat opgemeten. Er zijn zeven verschillende maten, in principe geschikt voor elke gehoorgang. Het toestel wordt dan op de persoon afgesteld. Als het oor voldoet en er geen medische bezwaren zijn, gaat de audicien direct over tot plaatsing.

Na een week komt de gebruiker op controle en daarna wordt elke twee à drie maanden een nieuw toestel geplaatst – dat kost een kwartiertje. Wanneer de batterij leeg is, gaat de gebruiker terug voor het plaatsen van een nieuw apparaat. De audicien – louter door ons opgeleide en gecertificeerde audiciens – heeft nauw contact met een KNO-arts, zodat hij indien nodig snel kan doorverwijzen.”

Voor wie is het vooral geschikt?

“Lyric is vooral geschikt voor mensen met een gehoorverlies tot ongeveer 65 dB. Omdat het toestel zo klein is kan het luidsprekertje niet enorm versterken. Voor mensen met ernstig gehoorverlies is het daarom minder geschikt.

Een grote groep mensen wacht lang met het aanschaffen van een hoortoestel; vaak omdat ze geen zichtbaar toestel willen. Omdat Lyric onzichtbaar is, kan het voor deze groep geschikt zijn. Het is daarnaast interessant voor mensen die een drukke baan hebben, omdat het snel geplaatst kan worden en er geen wachttijd is.

Tot slot kan Lyric handig zijn voor mensen die buiten of in vochtige ruimtes werken, of voor werk een helm moeten dragen.”

Wat maakt Lyric anders dan ‘reguliere’ hoortoestellen?

“Geen ander toestel kan zo ver in het oor geplaatst worden. Een ander punt is dat mensen er geen omkijken naar hebben. Het hoeft niet schoongemaakt te worden, het kan dag en nacht en tijdens douchen, zwemmen of sporten gedragen worden, en bovendien maanden achtereen.

Iets anders is de snelle doorloop: wij zijn inmiddels met de vierde versie bezig en verbeteren voortdurend. Omdat gebruikers elke twee of drie maanden een nieuw toestel krijgen – ze sluiten een jaarabonnement af waarmee rond de zeven nieuwe toestellen geplaatst worden – hebben ze telkens profijt van de verbeteringen.

Ook kunnen zo te allen tijde de afstellingen aangepast worden. Tot slot is Lyric in steeds meer landen verkrijgbaar, waardoor gebruikers zelfs tijdens hun vakantie een nieuw toestel kunnen laten plaatsen. Het enige nadeel is dat Lyric niet door de verzekering vergoed wordt. Het is dus een particuliere aanschaf.”

[row][half]

Meer informatie?
Voor het aanvragen van een vrijblijvende proef
www.phonak.nl/lyric
www.probeerlyric.nl

[/half][/row]

Gerelateerde artikelen

Wanneer u toe bent aan het gaan dragen van een hoortoestel dan zijn er wel wat dingen die u van tevoren wilt weten. Dat lijkt ons niet meer dan logisch…

In 2013 kreeg Nanouk (21) de diagnose bijnierschorsinsufficiëntie (ziekte van Addison). Ze was toen 14 jaar. Er gingen heel wat jaren aan vooraf voordat bij haar de juiste diagnose werd…

Iedereen die lang genoeg leeft, zal op den duur te maken krijgen met een slecht gehoor. De haarcellen in het slakkenhuis van het oor worden gedurende iemands leven zwaar belast,…

Wie denkt aan hoortoestellen zal niet meteen stilstaan bij het wonderlijke stukje techniek dat dit eigenlijk is. Ondanks de spectaculaire ontwikkeling van het apparaat door de eeuwen heen, is haar…

Het cochleair implantaat maakt een snelle ontwikkeling door, voornamelijk als gevolg van voortschrijdende technologie. Tegelijkertijd blijkt het hulpmiddel ook te helpen bij bepaalde gevallen van tinnitus. Tijd om contact te…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.