Blijf op de hoogte

Patiëntenverhaal gehoorproblemen

Door een goedaardige brughoektumor is Petra Pires aan één oor slechthorend. Daarnaast heeft ze last van tinnitus (oorsuizen). Na veel informatie zoeken, cursus volgen, therapie en loopbaanbegeleiding kan ze steeds beter met haar gehoorproblemen omgaan.

Diagnose van een kleine brughoektumor

Iedereen heeft wel eens dat zijn oor dichtklapt, maar toen bij Petra haar oor dicht bleef zitten, ging ze naar de dokter. Die gaf aan dat haar oor er goed uitzag, geen prop, geen ontsteking. Omdat ze slechter bleef horen, ging ze naar een audicien voor een gehoortest. Daaruit kwam dat ze rechts ernstig gehoorverlies had. Omdat het verschil tussen rechts en links groot was, werd in het ziekenhuis een MRI-scan gemaakt. “Ik bleek een kleine brughoektumor te hebben: een goedaardig gezwel bij de gehoorzenuw, vlak bij de hersenstam. Die tumor zit er nog. Elk jaar wordt gekeken of hij groeit, maar dat is gelukkig niet het geval.”

Hoe ging Petra om met haar slechthorendheid en tinnitus?

Naast haar slechthorendheid kreeg Petra ook last van tinnitus. “Bij mij is het een monotone brom met een piep, en die piep kan ineens heel hard worden. Als je het toelaat, word je gek van dat geluid.” Op internet zocht Petra naar informatie over gehoorproblemen en wat je eraan kunt doen. “Via een belangenvereniging kwam ik bij een informatieavond terecht. Dat was heel verhelderend, maar ik was nog steeds zoekende naar hoe ik er het beste mee kon omgaan. Ik heb toen een speciale tinnituscursus gedaan bij een zorginstelling voor doven en slechthorenden. Wat ze daar vertelden was zo herkenbaar, ze hadden het over mij!”

In de cursus leerde ze onder andere te ontspannen en voldoende rust te nemen. “Ik weet nu dat ik tussen mijn activiteiten door voldoende rustmomenten moet plannen. En lang bellen is ook niet altijd een goed idee. Communiceren kost veel energie, daar moet ik rekening mee houden.”

Gehoorproblemen slurpen energie

Petra heeft ook gesprekken gevoerd met een psycholoog. “Ik ben iets kwijtgeraakt. Dat vraagt om een stukje rouwverwerking. En om een antwoord op soms heel praktische vragen.”, die werkt als senior administratief medewerkster bij het Openbaar Ministerie, kreeg last van vermoeidheidsklachten. “Het was erg druk op het werk en we zaten met veel mensen in een ruimte: veel gepraat, telefoon, kopieerapparaten noem maar op. Door al dat geluid werden mijn klachten nog erger. Het werk in combinatie met mijn gehoorproblemen slurpten energie, ik was kapot na een dag werken.”

De zoektocht naar begrip en ondersteuning

De bedrijfsarts zorgde ervoor dat Petra een eigen werkplek krijgt. “Waar ik voor heb moeten vechten op het werk, is begrip. Gehoorproblemen zie je niet. Dat maakt het lastig. Collega’s wilden uitleg terwijl ik nog veel moest verwerken en het fijne er ook nog niet van wist. Op een gegeven moment ging het niet meer.” Petra schakelde de in doven en slechthorenden gespecialiseerde loopbaanbegeleiding in. Een arbeidsdeskundige keek of het werk voor Petra passend was of met (technische) aanpassingen, passend gemaakt kon worden. En een jobcoach sprak samen met haar met personeelszaken. “Omdat zij ervaring heeft met mensen met gehoorproblemen, begreep ze mij en kon ze aan anderen uitleggen wat er speelde, dat was heel prettig.”

Wat is jouw ervaring met gehoorproblemen?

Gerelateerde artikelen

Wanneer u toe bent aan het gaan dragen van een hoortoestel dan zijn er wel wat dingen die u van tevoren wilt weten. Dat lijkt ons niet meer dan logisch…

In 2013 kreeg Nanouk (21) de diagnose bijnierschorsinsufficiëntie (ziekte van Addison). Ze was toen 14 jaar. Er gingen heel wat jaren aan vooraf voordat bij haar de juiste diagnose werd…

Iedereen die lang genoeg leeft, zal op den duur te maken krijgen met een slecht gehoor. De haarcellen in het slakkenhuis van het oor worden gedurende iemands leven zwaar belast,…

Wie denkt aan hoortoestellen zal niet meteen stilstaan bij het wonderlijke stukje techniek dat dit eigenlijk is. Ondanks de spectaculaire ontwikkeling van het apparaat door de eeuwen heen, is haar…

Het cochleair implantaat maakt een snelle ontwikkeling door, voornamelijk als gevolg van voortschrijdende technologie. Tegelijkertijd blijkt het hulpmiddel ook te helpen bij bepaalde gevallen van tinnitus. Tijd om contact te…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.