Blijf op de hoogte

Patiëntenverhaal staaroperatie

In juni 2015 onderging Ed van der Hoeven (68) een staaroperatie. Zijn ooglens werd daarbij vervangen door een kunstlens op sterkte. Daardoor heeft hij niet alleen zijn heldere zicht weer terug, hij heeft ook geen bril meer nodig.

Diagnose van staar

Hij merkte het vooral bij het autorijden, met name als de zon scheen. Dan hing er een soort mist in het rechteroog van Van der Hoeven. “Hoe lichter het buiten was, des te meer last had ik ervan”, vertelt hij. De mist ging niet weg. Integendeel, hij werd in hoog tempo heviger. Voor Van der Hoeven het signaal om een afspraak bij de huisarts te maken. “Die bevestigde wat ik zelf ook al dacht, het was staar.”

Behandeling in een particuliere kliniek

Van der Hoeven moest dus geopereerd worden en zijn huisarts raadde hem aan om ook eens bij particuliere klinieken te gaan oriënteren. Dat had alles te maken met de snelheid waarmee het zicht achteruit ging. “De huisarts vertelde me dat ik bij een regulier ziekenhuis rekening moest houden met zo’n twee maanden wachttijd tot aan de eerste afspraak. Bij een particuliere kliniek zou die wachttijd ongeveer twee weken zijn”, aldus Van der Hoeven.

Natuurlijke lens of kunstlens?

Aan Van den Hoeven – die brildragend was – werd uitgelegd dat zijn natuurlijke lens zou worden vervangen door een kunstlens en dat hij daarbij twee opties had: een gewone lens of eentje op sterkte, waardoor hij na de operatie geen bril meer nodig zou hebben. “Die lens zou ik dan wel zelf moeten betalen”, legt hij uit. “Ik heb toen een simpel rekensommetje gemaakt. De rest van mijn leven zou ik nog ongeveer vijf brillen nodig hebben, daarmee kwam ik ongeveer op het zelfde bedrag uit. Bovendien leek het me enorm handig dat ik op de motor geen gedoe meer zou hebben met een bril onder mijn helm.”

Impact van de staaroperatie

Vóór de staaroperatie werd Van der Hoevens oog een uur lang ieder kwartier gedruppeld met een verdovende vloeistof. De operatie zelf nam hooguit een kwartier in beslag. “De ingreep viel me niet tegen, maar aangenaam is natuurlijk anders”, vindt hij. “Je kunt het gevoel enigszins vergelijken met het verwijderen van tandsteen.” Toen de volgende dag het gaas eraf mocht, was Van der Hoeven aangenaam verrast. “Ik zag alles weer helder, de mist was weg. Een paar maanden later is ook mijn linkeroog geopereerd en sindsdien heb ik het zicht weer terug van toen ik jong was: het zicht waarvan je vindt dat het normaal is. Maar dat is het natuurlijk niet op die leeftijd.” Van der Hoeven ervaart inmiddels dagelijks het gemak van het feit dat hij geen bril meer nodig heeft, op de motor en achter de computer. Ook zit hij sinds de operaties weer met meer vertrouwen achter het stuur.

Wat is jouw ervaring met een staaroperatie?

Gerelateerde artikelen

Luister nu de podcast over bilaterale cataractchirurgie met hoofd OK oogheelkunde Shanna Honings en promovendus bij universiteitskliniek Lindsay Spekreijse uit het Maastricht Universitair Medisch Centrum! Staar is een veel voorkomende…

Een ooglidcorrectie is een relatief kleine ingreep, maar je dient er rekening mee te houden dat elke chirurgische ingreep complicaties met zich mee kan brengen. Mocht je een ooglidcorrectie overwegen…

Zo’n 300.000 mensen vallen in Nederland in de categorie visueel beperkt (blind of slechtziend). Het merendeel (85 procent) van deze groep is ouder dan 60 jaar. Daarvan hebben de meesten…

“Niet afhankelijk zijn van anderen om van A naar B te komen is heel belangrijk om in de huidige maatschappij mee te kunnen doen. Of je nou jong of oud…

“Mevrouw, u bent afgeschreven”, klinkt aan de andere kant van de telefoon. De doktersassistent van de oogartspraktijk waar zeventigplusser mevrouw Emanuels is geweest, deelt haar mede dat ze niet meer…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.