Verergering van een blessure door yoga?

Yoga kan bij een gewrichtsblessure worden aangeraden om de pijnklachten te verminderen. Nu blijkt uit een nieuwe studie dat men achteraf vaak juist meer klachten overhoudt. Die zouden met name ontstaan in de onderrug, nek en schouders. Volgens de publicatie in Journal of Bodywork & Movement Therapies geeft ongeveer twee derde van de onderzochten aan dat hun klachten verergeren.
Vorig jaar al bleek uit onderzoek van de University of Alabama dat tussen 2001 en 2014 zo’n 30.000 Amerikanen op de eerste hulp belandden dankzij een yoga-gerelateerde blessure. Ondanks deze statistiek raadden de onderzoekers zeker niet af om yoga te volgen. In potentie kan het namelijk ook positieve gezondheidseffecten opleveren.
Verergerde pijnklachten door yoga
Voor deze studie onderzochten wetenschappers onder leiding van Marc Campo 354 yoga-cursisten. Het merendeel van hen was vrouw. Campo is verbonden aan het Mercy College. Van elke deelnemer werd twee keer in drie jaar tijd een enquête afgenomen. Circa 87 procent gaf de eerste keer aan in minstens één deel van het lichaam pijn te hebben. Twee derde zag de klachten verergeren en 20 procent was ervan overtuigd verergerde pijnklachten in de pols en hand te hebben.
Afgezien van de toegenomen pijnklachten meldde 11 procent een nieuwe blessure te hebben opgelopen, die tijdens de yogasessie opspeelde. In dit geval deden de klachten zich ook voor in het bovenlichaam. De onderzoekers speculeren dat de klachten mogelijk het gevolg waren van overbelasting door het gebruik van attributen en het aannemen van een foutieve lichaamshouding bij oefeningen.
Goede begeleiding van belang bij yoga
Orthopedisch chirurg Joshua Harris (Houston Methodist Hospital) wierp een blik op de onderzoeksresultaten. Hij is een expert op het gebied van heupblessures en ziet vaak dat men zichzelf overbelast nadat hen yoga is aangeraden. Volgens Harris vereisen sommige oefeningen een flexibiliteit van de gewrichten die niet voor iedereen haalbaar is. “In staat zijn om elk lichaamsdeel flexibel te bewegen is niet voor iedereen weggelegd. Ga daarom op zoek naar hetgeen voor jou werkt. Doe je dit niet en blijf je het lichaam forceren dan bestaat er een goede kans dat klachten verergeren of een nieuwe blessure zich voordoet.”
Harris is het overigens wel eens met het advies uit het onderzoek van de University of Alabama over de potentiële gezondheidseffecten die yoga kan bieden. Hij voegt hieraan toe dat het van belang is om je goed te laten begeleiden als je start met yoga. “Geef precies aan welke klachten je vooraf hebt en bouw je oefenschema langzaam op. In groepslessen wordt niet altijd naar het individu gekeken, dus geef het aan als je aangepaste oefeningen nodig hebt.”
Reactie
Geen reacties!
U kunt de eerste opmerking plaatsen.
Plaats een opmerking