Bij vrouwen is een verminderd libido doorgaans zo’n twintig maanden voor de laatste menstruatie zichtbaar. De studie (geleid door Nancy Avis) in het tijdschrift Menopause toont eveneens aan dat er duidelijke verschillen zijn op basis van etniciteit.

Overgang in relatie tot libido

Van ruim 1.400 vrouwen van middelbare leeftijd onderzochten de wetenschappers gegevens. Allen waren ze al door de overgang heen of hadden een baarmoederverwijdering ondergaan. Een data-analyse liet zien dat het libido bij deze vrouwen pas in de twintig maanden voor de laatste menstruatie verminderde. Dit bleef in een langzaam tempo aanhouden totdat vrouwen door de overgang heen waren. Op basis van de gerapporteerde gegevens bleek de daling jaarlijks ongeveer 0,35% te zijn.

Vaak gaat de overgang gepaard met klachten zoals: depressie, angstgevoelens en vaginale droogheid. Volgens de onderzoekers houden deze klachten geen verband met de resultaten.

Welke verschillen zijn er?

De opmerkelijke verschillen waren dat een lager libido minder aanwezig was bij Afro-Amerikaanse vrouwen. Bij Aziatisch-Amerikaanse vrouwen hadden een twee keer zo hoog lager libido als de gemiddelde vrouw.

Daarnaast bleken vrouwen die een hysterectomie (verwijdering van de baarmoeder) hadden ondergaan pas na hun operatie klachten te hebben. Over het algemeen rapporteerden onderzoekers dat de periode van een lager libido zo’n 5 jaar aanhield.

Intimiteit belangrijk in een relatie

Het belang van intimiteit in een relatie kwam in dit onderzoek goed naar voren. Zo gaf 75% van de vrouwen aan intimiteit heel belangrijk te vinden. Wanneer zij in de overgang zitten zijn er dan ook meerdere mogelijkheden om deze intimiteit te behouden of een poging tot te verbeteren. “Dit kan in de vorm van medicijnen zijn, maar er zijn ook effectieve behandelingen die ingezet kunnen worden”, zegt Avis.

Bron: Menopause.