Blijf op de hoogte

Poepprikken gaat levens redden

Half januari is het landelijke bevolkingsonderzoek darmkanker van start gegaan.

Darmkanker is een van best behandelbare vormen van kanker. Toch sterven er jaarlijks zo’n 5.000 Nederlanders aan. De ziekte wordt namelijk vaak in een laat stadium ontdekt doordat mensen onvoldoende bekend zijn met de symptomen.

De behandeling is dan zwaarder en de overlevingskansen zijn kleiner. Een van de belangrijkste symptomen is bloed in de ontlasting. Dit hoeft overigens niet direct op darmkanker te wijzen, er kunnen ook andere oorzaken zijn. Maar het is wel iets wat snel onderzocht dient te worden. Daarnaast kan een plotselinge en aanhoudende verandering in de ontlasting duiden op de ziekte.

Detecteren van bloed in ontlasting kan sterfgevallen voorkomen

In vijf tot tien procent van de gevallen speelt erfelijkheid een rol bij het ontstaan van darmkanker. Ook voeding en levensstijl kunnen van invloed zijn. Na veel grote onderzoeken lijken er duidelijke aanwijzingen te zijn dat het eten van rood en voorbewerkt vlees een risicofactor is. Ook roken, alcohol en overgewicht kunnen een rol spelen. Het eten van vezelrijke voeding, zoals groente en fruit, lijken juist een beschermende werking te hebben. Aanvullend onderzoek is nodig om deze bewijzen hard te maken. De meeste mensen met darmkanker zijn 55 jaar of ouder. Tussen 55 en 75 jaar is de kans het grootst dat iemand darmkanker krijgt waaraan hij of zij overlijdt. Het bevolkingsonderzoek dat in januari van start is gegaan, richt zich daarom op deze groep. Het is de bedoeling dat in 2019 alle Nederlanders in deze leeftijdscategorie een uitnodiging hebben gekregen om deel te nemen – het onderzoek gebeurt op vrijwillige basis. Het principe is eenvoudig. Deelnemers krijgen een buisje opgestuurd. Met het staafje aan de dop van het buisje prikken zij vier maal in de ontlasting. Vervolgens sturen zij het afgesloten buisje op voor onderzoek. Wanneer er bloedsporen in de ontlasting blijken te zitten, wordt de persoon in kwestie opgeroepen voor een kijkonderzoek van de darm. In eerste instantie hoopt de overheid op deze manier circa 1.400 en op langere termijn 2.400 sterfgevallen per jaar te voorkomen.

Aandacht voor darmkanker

Zoals oktober is uitgeroepen tot borstkankermaand, zo wordt in maart landelijk extra aandacht gevraagd voor darmkanker. Ook heeft de Maag Lever Darm Stichting de MLDS Academie ontwikkeld. Op de website www.mldsacademie.nl geven zes darmkankerexperts in korte films uitleg over darmkanker, het bevolkingsonderzoek en het belang van het vroegtijdig ontdekken van poliepen.

Gerelateerde artikelen

In Nederland is dikkedarmkanker één van de meest voorkomende kankersoorten. Er worden jaarlijks ongeveer 12.000 mensen gediagnosticeerd met deze ziekte.[1] Wanneer de dikkedarmkanker uitzaait, betekent dit dat de kankercellen zich…

Het aantal behandelingen kan bij mannen met dikkedarmkanker omlaag als ze gescreend worden op de ziekte. Dit blijkt uit de resultaten van een studie onder Finse inwoners. Minder chemotherapie en…

Het risico om op enig moment darmkanker te krijgen bedraagt 4 à 5%. Daarmee is darmkanker de tweede meest voorkomende kankersoort in Nederland. Een van de onderzoeken die gedaan worden…

Verschillende voeding wordt vaak in negatieve als positieve zin gelinkt aan de uiteenlopende vormen van kanker. Onderzoekers van de Yale Cancer Center hebben nu een interessante ontdekking gedaan, die als…

Twee soorten darmbacteriën spelen een rol bij de groei van tumoren bij patiënten met erfelijke darmkanker. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek van het Johns Hopkins University waar Annemarie Boleij van…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.