Ouderen bewegen te weinig, zo blijkt uit onderzoek onder het Ouderenpanel van het Nationaal Ouderenfonds. Maar liefst 2 op de 3 ouderen voldoen niet aan de zogenaamde ‘fitnorm’.
Dit betekent dat zij minder dan 1 uur per week intensieve lichamelijke activiteiten verrichten waarbij de hartslag en ademhaling versnelt. Dat terwijl bewegen en sport op latere leeftijd zorgen voor een betere lichamelijke en fysieke gesteldheid.

Een greep uit de onderzoeksresultaten

  • 1 op de 4 ouderen voldoet niet aan de beweegnorm voor ouderen: zij besteden minder dan 2 uur per week aan bijvoorbeeld tuinieren, boodschappen doen of een stukje wandelen.
  • 4% van de ouderen is zelfs minder dan een half uur per week in beweging.
  • Ouderen die een hoger cijfer voor hun conditie geven, geven óók een hoger cijfer voor hun eigen geluk
  • 18% van de ouderen wil graag dat sporten worden aangepast op ouderen, een voorbeeld hiervan is OldStars Walking Football
  • 1 op de 3 niet-sportende ouderen zou meer sociale contacten willen. Van de sportende ouderen is dit maar 1 op de 6!
  • 55% van de sportende ouderen ziet hun medesporters dan ook als belangrijke sociale contacten.

Ouderenpanel

Het onderzoek is uitgevoerd onder de leden van het Ouderenpanel. Het Ouderenpanel bestaat in 2017 uit circa 2.300 55-plussers die meepraten en discussiëren over thema’s voor ouderen. Dankzij de deelnemers van het onafhankelijke Ouderenpanel kan het Nationaal Ouderenfonds onderzoek doen naar en begrijpen wat ouderen vinden van specifieke onderwerpen.

Bron: Ouderenfonds