Blijf op de hoogte

Als startende huisarts opzoek naar een hypotheek?

In onze nieuwe blogserie laten we leden van het Zorgteam van Van Lanschot aan het woord. Deze week spraken we met Henk-Jan van Roekel, die leidinggeeft aan het eerstelijnszorg adviesteam. “Huisartsen zijn echt een aansprekende doelgroep om te bereiken”, voegt hij toe. Juist omdat er bij huisartsen maatwerk nodig is en ze graag ondersteund willen worden in hun financiën zodat hun prioriteit bij de zorg voor de patiënt kan liggen. Na ruim 8 jaar werken voor Van Lanschot begrijp ik gelukkig vrij goed hoe huisartsen in elkaar zitten en welke vragen ze hebben. Veel huisartsen hechten bijvoorbeeld veel waarde aan zekerheid, die ik ze graag bied. Dat maakt mijn rol extra leuk en altijd weer uitdagend”.

Wanneer bellen huisartsen jou?

“De eerste ontmoeting is meestal wanneer ze net afgestudeerd zijn en aan hun carrière als waarnemer beginnen. Dit impliceert dat de studentenjaren nu voorbij zijn en een nieuw tijdperk van leven is aangebroken. Ze zijn bijvoorbeeld van plan om te gaan samenwonen of willen zich vestigen in de buurt van waar ze gaan werken. ”Echter, het verkrijgen van een hypotheek als startende medici je net begint is best lastig”, legt Van Roekel uit.

Welke uitdagingen hebben ze bij het aanvragen van een hypotheek?

“Wij kijken naar de reële mogelijkheden en begrijpen dat het inkomen als waarnemer veel stabieler is dan je bij een gemiddelde zelfstandige zou verwachten. Jonge huisartsen zijn gemotiveerd en willen oprecht goed werk leveren en daar hebben wij vertrouwen in”, vult Roekel aan. “De meeste banken volgen op papier de basisnormen, maar startende huisartsen komen niet door de ‘goedkeuring’ als BIG registratie.

“Dan is er een schaarste aan huisartsen, en de vraag neemt toe. Bovendien worden we ouder en verschuift meer medische zorg naar de eerste lijn. De kans om werkloos te zijn als huisarts is daardoor vrij klein”.

Wat als een huisarts een eigen praktijk wil starten?

Een tweede kruispunt of moment waarop huisartsen contact met mij opnemen is wanneer zij overwegen een eigen praktijk te beginnen of een bestaande praktijk over te nemen. Dat is natuurlijk een belangrijke beslissing met verstrekkende gevolgen voor hun financiële positie. Veel huisartsen hebben bij dit onderwerp gebruik gemaakt van mijn diensten en ik begrijp precies wat er nodig is. Huisartsen blijken het prettig te vinden hierover te kunnen sparren. Ik kan de huisartsen een algemeen financieel beeld geven en hen helpen hun financiële zorgen aan te pakken. Daarnaast kan ik een overzicht bieden van hun financiën, met inbegrip van hun pensioenbehoeften. Het is niet meer dan normaal dat ik als huisarts niet alle financiële gevolgen kan beheren; daarom is het des te beter als ik hen daarbij kan helpen. Dat is wat mijn vak zo leuk maakt.

Persoonlijk aanspreekpunt

“Ik zou iedereen van mijn klanten op een persoonlijk niveau willen leren kennen. Als je een sparringpartner voor de lange termijn wilt zijn, moet je wel. Ik praat meestal met mijn klanten op momenten dat ze een cruciale beslissing nemen of hun pad veranderen. Het is dan belangrijk om te begrijpen hoe iemand in elkaar steekt. Sommige huisartsen willen alles in de toekomst geregeld hebben. Omdat ik ze goed ken neem ik dat mee in mijn advies.

Zijn huisartsen geïnteresseerd in financiën?

Huisartsen hebben wel wat anders aan hun hoofd dan het regelen van hun financiële toekomst. Praktijken worden steeds groter, patiënten zijn mondiger en veeleisend, de huisvesting is steeds lastiger. Omdat ik ze weet hoe ze er financieel voorstaan, kan ik snel schakelen en meteen op de goede weg meedenken. Dat werkt prettig voor mij en ook voor de huisartsen”.

Eerste contact: bellen

Huisartsen die willen weten hoe ik werk, kunnen mij rechtstreeks bellen. Als ze een indicatie willen voor welk bedrag ze als huisarts een hypotheek kunnen afsluiten, kan ik dat na een eerste gesprek meteen geven. Dan kan ik ook meteen inschatten of Van Lanschot bij ze past. Het moet namelijk wel wederzijds klikken”, lacht Van Roekel.

Ben je altijd bereikbaar?

Ja, ik ben van mening dat dit echt essentieel is. Als een van mijn klanten hulp nodig heeft, kunnen ze op elk moment contact met me opnemen. Ook in het weekend? “Ja, als een vraag niet tot maandag kan wachten, dan zeker in het weekend. Maar dat gebeurt niet zo vaak! “

Dus alle huisartsen die momenteel overwegen ‘ik wil wel een hypotheek bij Van Lanschot’ mogen me vandaag nog bellen.

Aandacht voor gezondheid

Omdat u als huisarts zorgt voor de gezondheid en welzijn van uw patiënten, zorgen wij voor uw financiële gezondheid. Zo kunt u zich zorgeloos richten op zaken die u belangrijk vindt.

Gerelateerde artikelen

Als startende medicus kan het soms lastig zijn om een hypotheek te vinden die aansluit bij jouw behoeften. Zeker als je een eigen praktijk wilt beginnen en op hetzelfde moment…

Zwanger worden is lang niet voor iedereen vanzelfsprekend. Maar liefst 1 op de 6 stellen verwacht na een jaar proberen nog geen kind. Vaak volgt een traject van onderzoeken en behandelingen. Een…

Veel van ons hebben een druk leven. Je werk, je gezin, je sociale leven en vele andere factoren vragen veel van je. Dat levert aan de ene kant veel positieve…

Vind je het leuk om met mensen mee te denken, wanneer ze te maken hebben met een medische aandoening? Wil je mensen helpen gezonder te leven of bijvoorbeeld psychische klachten…

Voldoende beweging. Waar dit voor de één elke dag opnieuw makkelijk te behalen valt, is dit voor de ander een flinke uitdaging. Dit zit hem niet alleen in de leeftijdsgroep…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.