Blijf op de hoogte

Dit kun je doen tegen huisstofmijt in huis

Huisstofmijten zijn insecten die je vindt op matrassen, tapijt en andere stoffen. Ze voeden zich met huidschilfers van mensen en dieren en gedijen in een warme, vochtige omgeving. Hun aanwezigheid wordt in verband gebracht met allergieën en astma. Hoewel je ze niet volledig uit je huis kunt bannen, zijn er behoorlijk wat dingen die je kunt doen tegen huisstofmijt naast stofzuigen, beddengoed verschonen en regelmatig schoonmaken.

Laat je bed luchten

Door je bed na het opstaan te laten luchten, verminder je huisstofmijt. Op deze manier droogt het beddengoed namelijk aan de lucht. Bovendien hebben huisstofmijten een hekel aan zonlicht, dus het prima als je bed in de zon staat.

Was gordijnen

Gordijnen wassen kan helpen tegen huisstofmijt. Gebruik de heetst mogelijk stand om huisstofmijt uit de stof te krijgen. Gebruik een wasproduct dat essentiële oliën bevat, zoals eucalyptus, ceder of tea tree olie om de effectiviteit van de wasbeurt te verhogen. Je kunt ook een paar druppels van deze olie bij het wasmiddel in het zeepbakje doen. Stop de gordijnen na het wassen in de droger of hang ze in direct zonlicht te drogen.

Verander van vloerbedekking

Huisstofmijt is gek op tapijt, dus overweg om je vloerbedekking te vervangen. Het beste kies je voor gladde vloeren, zoals linoleum, tegels, vinylvloer of hout. Ook anti-allergeen tapijt is een goede optie. 

Afnemen in plaats van stoffen

Via plumeaus en stofdoeken komen allergenen in de lucht terecht. Gebruik daarom liever een vochtige doek of een elektrostatische doek om harde oppervlakken schoon te maken. Dit helpt tegen huisstofmijt.

Gebruik looizuur

Looizuur neutraliseert de allergenen van huisstofmijt op natuurlijke wijze. Het is te koop bij natuurvoedingswinkels en andere gespecialiseerde aanbieders. Strooi het over matrassen, banken, mandjes voor huisdieren en andere huisstofmijtplaatsen om de impact van allergenen te helpen verminderen. 

Van zwarte thee wordt vaak gezegd dat het looizuur bevat, maar dit blijkt niet zo te zijn. Het heeft dus geen zin om je eigen looizuur oplossing te maken van thee.

Was kleding voordat je dit gebruikt

Als je je zomer- of winterkleding uit de kast haalt, was dit dan eerst voor gebruik. Hierin kan zich namelijk huisstofmijt verzameld hebben.

Gerelateerde artikelen

Veel van ons hebben een druk leven. Je werk, je gezin, je sociale leven en vele andere factoren vragen veel van je. Dat levert aan de ene kant veel positieve…

In onze nieuwe blogserie laten we leden van het Zorgteam van Van Lanschot aan het woord. Deze week spraken we met Henk-Jan van Roekel, die leidinggeeft aan het eerstelijnszorg adviesteam.…

Vind je het leuk om met mensen mee te denken, wanneer ze te maken hebben met een medische aandoening? Wil je mensen helpen gezonder te leven of bijvoorbeeld psychische klachten…

Voldoende beweging. Waar dit voor de één elke dag opnieuw makkelijk te behalen valt, is dit voor de ander een flinke uitdaging. Dit zit hem niet alleen in de leeftijdsgroep…

Langzaamaan bewegen we ons richting de feestdagen en de jaarwisseling; het ideale moment om over te stappen van zorgverzekeraar. Denk hier vooraf alvast over na, zodat u de zorgverzekering voor 2022 niet…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.