Blijf op de hoogte

Drugsgebruik en mentale gezondheid? Onlosmakelijk verbonden!

Mensen die drugs gebruiken doen dit vaak omdat het mentale effect ervan een heerlijk, gelukzalig gevoel geeft. Maar helaas is dit effect van tijdelijke duur en komt daarna al snel weer de behoefte om dit gevoel nogmaals op te wekken met drugs. Er zijn natuurlijk veel mensen die drugs puur recreatief gebruiken, maar ook dan zijn er al zeker mentale gevolgen. Maar grote kans dat de gemiddelde gebruiker dit ontkent. Hoe drugsgebruik je mentale gezondheid beïnvloedt? Lees snel verder.

Verandering gedrag

Mensen merken pas vaak wanneer ze gaan afkicken van drugs hoe erg hun gedrag werd beïnvloed door drugs. Niet alleen het directe gevolg van het chemische goedje op de hersenen is hier een voorbeeld van, ook zit er een indirect component aan. Mensen die veelvuldig drugs gebruiken denken aan niets anders meer dan hun volgende moment van gebruik. Dit maakt ze zeer op zichzelf gericht en afwezig. In hun hoofd zijn ze bezig met geld verzamelen, een dealer benaderen en het plannen van gebruik. Na verloop van tijd beïnvloedt dit de algehele mentale gezondheid, mensen worden er egoïstisch van en staan niet meer open voor andere personen. Deze afname van sociaal contact is zeer slecht voor de mentale gezondheid.

Direct gevolg

Naast dat het veranderen van het karakter en daarmee mentale gezondheid een sociaal aspect heeft, is na een detox van drugs ook goed merkbaar hoe erg de stofjes de mentale gezondheid beïnvloeden. Doordat drugs een effect opwekken waarbij allerlei stofjes in de hersenen in rap tempo worden opgemaakt, komt na het gebruik vaak een groot gevoel van leegte. Na een festival weekend waarbij veel drugs werd gebruikt, hebben veel mensen dan ook last van de ‘dinsdagdip’. Hierbij voelen mensen zich somber en terneergeslagen doordat zij alle gelukshormonen kwijt zijn. De verleiding om dan weer drugs te gebruiken is dan ook zeer groot.

Kortom, drugsgebruik kent vele aspecten en nadelen. De mentale gezondheid lijdt hier ook zeker onder, zowel doordat drugsgebruik ervoor zorgt dat je afwezig en asociaal wordt maar ook doordat er chemische invloeden op je hersenen zijn die een ‘down’ en soms zelfs depressief gevoel geven. Mocht jij deze aspecten ook ervaren; wacht dan niet met hulp zoeken en bel je huisarts of andere hulpverlener. Zij kunnen voor jou iemand inschakelen, of je doorverwijzen naar een kliniek waar ze gespecialiseerde hulp hebben om jou zo snel mogelijk van deze nare verslaving af te helpen. 

Gerelateerde artikelen

Een gezonde levensstijl is heel belangrijk voor een gelukkig en energiek leven. Het is belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Dit kun je doen door te letten op je…

Padel, je hebt er vast wel eens van gehoord. Het is een sport die snel aan populariteit wint over de hele wereld. Het is een dynamische sport die je met…

In de zorgsector draait alles om mensen helpen, maar wat gebeurt er als de helpers zelf hulp nodig hebben? Hier komt de bedrijfshulpverlening (BHV) om de hoek kijken. BHV is…

Ouder worden is een natuurlijk proces waar we allemaal mee te maken krijgen. Het is een proces dat je mag omarmen en waar je trots op mag zijn! Toch hoeft…

Cocaïne, vaak afgekort als coke, is een van de meest besproken en beruchte drugs ter wereld. Het wordt vaak geassocieerd met glamour en succes, maar de realiteit is veel grimmiger.…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.