Blijf op de hoogte

Gevaren van een bovenooglidcorrectie

Een ooglidcorrectie is een relatief kleine ingreep, maar je dient er rekening mee te houden dat elke chirurgische ingreep complicaties met zich mee kan brengen. Mocht je een ooglidcorrectie overwegen dan is het verstandig om, voorafgaand aan de ingreep, op de hoogte te zijn van eventuele gevaren.

Wanneer kunt u een ooglidcorrectie overwegen
Hangende oogleden (dermatochalasis / verslapte huid) kunnen een vermoeide uitstraling geven. Ook kunnen overhangende bovenoogleden het zicht beperken en klachten veroorzaken zoals hoofdpijn, een zwaar gevoel geven en vermoeidheid. Bij een bovenooglidcorrectie wordt het teveel aan huid chirurgisch weggesneden met als resultaat een uitgeruste en frisse uitstraling. De incisies (sneetjes) worden precies in de plooien van uw ooglid gezet, zo zijn er na afloop vrijwel geen littekens zichtbaar.

Complicaties ooglidcorrectie zeldzaam

Een chirurgische ooglidcorrectie is één van de meest voorkomende esthetische ingrepen van deze tijd. De populariteit komt voort uit het feit dat een ooglidcorrectie een vrij simpele ingreep is waarbij de resultaten, zowel esthetische als functioneel, zeer groot zijn. Daarnaast is het een kortdurende ingreep met vrij snel herstel, waarbij de risico’s minimaal zijn. Complicaties zijn zelden ernstig en blijvende functionele of esthetische gevolgen zeldzaam. Belangrijk is dat de bovenooglidcorrectie wordt uitgevoerd door een ervaren arts met jarenlange ervaring. Kies voor een bovenooglidcorrectie altijd een kliniek waar veiligheid en deskundigheid hoog in het vaandel staan zo verklein je de kans op een zeldzame complicatie nog meer. Laat voorafgaand aan de operatie altijd een oogleden analyse uitvoeren door een specialist om te bepalen of u de geschikte kandidaat bent voor een ooglidcorrectie.

Ondanks dat de kans op complicaties minimaal zijn dien je altijd rekening te houden met de risico’s. Hieronder de meest voorkomende complicaties:

  1. Allergische reactie
    Tijdens of na een ooglidcorrectie kan er een allergische reactie optreden. Meestal is dit een allergische reactie op verdovingsvloeistof, pleisters of desinfecteermiddelen. Het is aan te raden om voorafgaand aan de behandeling uw medische geschiedenis en medicijngebruik in kaart te laten brengen. Hierdoor kan de kans op een allergische reactie worden verminderd. Indien u 12 jaar of ouder bent kunt u een kopie van uw medisch dossier opvragen bij uw arts of zorginstelling.
  2. Bloedverdunnende middelen
    Voor de operatie mag je geen bloedverdunnende middelen gebruiken. Dit zijn medicijnen zoals aspirine, acetylsalicylzuur of middelen tegen trombose. Uiteraard wordt je hier voor de ooglidcorrectie aan herinnerd. Ook andere medicijnen kunnen van invloed zijn op de operatie. Geef daarom altijd duidelijk aan welke medicijnen je gebruikt.
  3. Blauwe plekken
    Na een ooglidcorrectie kunnen er blauwe plekken ontstaan door een bloeduitstorting. De blauwe plekken zijn bij de meeste mensen na ongeveer twee weken volledig verdwenen. Wil je blauwe plekken zoveel mogelijk beperken dan kun je een aantal weken voor de operatie starten met Arnica druppels.
  4. Asymmetrie
    Ook al is de ooglidcorrectie zo zorgvuldig mogelijk uitgevoerd het kan voorkomen dat er asymmetrie is tussen de hoogte van de huidplooi aan de linker- en rechterkant. De huidplooien zijn voor een ooglidcorrectie nooit helemaal symmetrisch, het kan zijn dat de asymmetrie na een ooglidcorrectie meer opvalt. Wanneer je je na enkele maanden nog steeds stoort aan de asymmetrie dan is er in sommige gevallen een heringreep nodig om dit te corrigeren.
  5. Nabloeding
    In de oogleden komen veel bloedvaten voor, een kleine bloeding is daarom vrijwel onontkoombaar. Slechts een enkele keer kan het voorkomen dat er meer dan normale bloedlekkage aanwezig is, dit noemen wij een nabloeding. Een nabloeding kan ook in de dagen na de operatie ontstaan. Indien je last krijgt van een uitpuilend oog dan raden wij je aan direct contact op te nemen met de arts.
  6. Infectie
    Het kan voorkomen dat de pijn in de dagen na de ooglidcorrectie toeneemt. Dit kan komen door een infectie. Indien de pijn toeneemt raden wij je aan direct contact op de te nemen met de arts. In veel gevallen wordt er dan antibiotica voorgeschreven. Infecties met als gevolg een uitpuilend oog zijn zeer zeldzaam.
  7. Ogen moeilijk kunnen sluiten – uitdroging
    Direct na de correctie van oogleden kan het voorkomen dat de ogen net niet geheel gesloten kunnen worden. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld komen door de verdoving, de spieren werken dan nog niet optimaal waardoor u uw ogen niet goed kunt sluiten. Dit herstelt zich meestal vanzelf. Soms is het nodig om dan tijdelijk oogdruppels te gebruiken tegen uitdroging. Mocht het probleem niet verdwijnen dan is in een enkel geval een heringreep noodzakelijk om dit te verhelpen. In het geval van droge ogen raden wij u aan langs uw apotheek te gaan voor kunsttranen.
  8. Cystes
    Er kunnen in de huidplooi, waar de hechting zit, soms cysten ontstaan. Dit zijn kleine gele bobbeltjes. In veel gevallen verdwijnen deze vanzelf.
  9. Risicofactoren
    Roken en het gebruik van alcohol kunnen de kans op complicaties vergroten en het herstel vertragen. Wij raden daarom aan om voor de behandeling en tijdens het herstel van de ooglidcorrectie niet te roken en geen alcohol te nuttigen. Hoever van de te voren je moet stoppen en wanneer je kunt beginnen zal de arts voorafgaand aan de ingreep bespreken.

Ga altijd naar een deskundige arts en kliniek

Een ooglidcorrectie is een relatief veilige ingreep, maar aan elke operatie kleven risico’s. Om de risico’s van een ooglidcorrectie te minimaliseren is het noodzakelijk dat je kritisch op zoek gaat naar een deskundige arts op bijvoorbeeld op www.kliniekervaringen.nl. Laat je goed informeren over de eventuele complicaties van een ooglidcorrectie voordat je de ingreep ondergaat.

Gerelateerde artikelen

Een gezonde levensstijl is heel belangrijk voor een gelukkig en energiek leven. Het is belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Dit kun je doen door te letten op je…

Padel, je hebt er vast wel eens van gehoord. Het is een sport die snel aan populariteit wint over de hele wereld. Het is een dynamische sport die je met…

In de zorgsector draait alles om mensen helpen, maar wat gebeurt er als de helpers zelf hulp nodig hebben? Hier komt de bedrijfshulpverlening (BHV) om de hoek kijken. BHV is…

Ouder worden is een natuurlijk proces waar we allemaal mee te maken krijgen. Het is een proces dat je mag omarmen en waar je trots op mag zijn! Toch hoeft…

Cocaïne, vaak afgekort als coke, is een van de meest besproken en beruchte drugs ter wereld. Het wordt vaak geassocieerd met glamour en succes, maar de realiteit is veel grimmiger.…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.