Blijf op de hoogte

Gevaren van een bovenooglidcorrectie

Een ooglidcorrectie is een relatief kleine ingreep, maar je dient er rekening mee te houden dat elke chirurgische ingreep complicaties met zich mee kan brengen. Mocht je een ooglidcorrectie overwegen dan is het verstandig om, voorafgaand aan de ingreep, op de hoogte te zijn van eventuele gevaren.

Wanneer kunt u een ooglidcorrectie overwegen
Hangende oogleden (dermatochalasis / verslapte huid) kunnen een vermoeide uitstraling geven. Ook kunnen overhangende bovenoogleden het zicht beperken en klachten veroorzaken zoals hoofdpijn, een zwaar gevoel geven en vermoeidheid. Bij een bovenooglidcorrectie wordt het teveel aan huid chirurgisch weggesneden met als resultaat een uitgeruste en frisse uitstraling. De incisies (sneetjes) worden precies in de plooien van uw ooglid gezet, zo zijn er na afloop vrijwel geen littekens zichtbaar.

Complicaties ooglidcorrectie zeldzaam

Een chirurgische ooglidcorrectie is één van de meest voorkomende esthetische ingrepen van deze tijd. De populariteit komt voort uit het feit dat een ooglidcorrectie een vrij simpele ingreep is waarbij de resultaten, zowel esthetische als functioneel, zeer groot zijn. Daarnaast is het een kortdurende ingreep met vrij snel herstel, waarbij de risico’s minimaal zijn. Complicaties zijn zelden ernstig en blijvende functionele of esthetische gevolgen zeldzaam. Belangrijk is dat de bovenooglidcorrectie wordt uitgevoerd door een ervaren arts met jarenlange ervaring. Kies voor een bovenooglidcorrectie altijd een kliniek waar veiligheid en deskundigheid hoog in het vaandel staan zo verklein je de kans op een zeldzame complicatie nog meer. Laat voorafgaand aan de operatie altijd een oogleden analyse uitvoeren door een specialist om te bepalen of u de geschikte kandidaat bent voor een ooglidcorrectie.

Ondanks dat de kans op complicaties minimaal zijn dien je altijd rekening te houden met de risico’s. Hieronder de meest voorkomende complicaties:

 1. Allergische reactie
  Tijdens of na een ooglidcorrectie kan er een allergische reactie optreden. Meestal is dit een allergische reactie op verdovingsvloeistof, pleisters of desinfecteermiddelen. Het is aan te raden om voorafgaand aan de behandeling uw medische geschiedenis en medicijngebruik in kaart te laten brengen. Hierdoor kan de kans op een allergische reactie worden verminderd. Indien u 12 jaar of ouder bent kunt u een kopie van uw medisch dossier opvragen bij uw arts of zorginstelling.
 2. Bloedverdunnende middelen
  Voor de operatie mag je geen bloedverdunnende middelen gebruiken. Dit zijn medicijnen zoals aspirine, acetylsalicylzuur of middelen tegen trombose. Uiteraard wordt je hier voor de ooglidcorrectie aan herinnerd. Ook andere medicijnen kunnen van invloed zijn op de operatie. Geef daarom altijd duidelijk aan welke medicijnen je gebruikt.
 3. Blauwe plekken
  Na een ooglidcorrectie kunnen er blauwe plekken ontstaan door een bloeduitstorting. De blauwe plekken zijn bij de meeste mensen na ongeveer twee weken volledig verdwenen. Wil je blauwe plekken zoveel mogelijk beperken dan kun je een aantal weken voor de operatie starten met Arnica druppels.
 4. Asymmetrie
  Ook al is de ooglidcorrectie zo zorgvuldig mogelijk uitgevoerd het kan voorkomen dat er asymmetrie is tussen de hoogte van de huidplooi aan de linker- en rechterkant. De huidplooien zijn voor een ooglidcorrectie nooit helemaal symmetrisch, het kan zijn dat de asymmetrie na een ooglidcorrectie meer opvalt. Wanneer je je na enkele maanden nog steeds stoort aan de asymmetrie dan is er in sommige gevallen een heringreep nodig om dit te corrigeren.
 5. Nabloeding
  In de oogleden komen veel bloedvaten voor, een kleine bloeding is daarom vrijwel onontkoombaar. Slechts een enkele keer kan het voorkomen dat er meer dan normale bloedlekkage aanwezig is, dit noemen wij een nabloeding. Een nabloeding kan ook in de dagen na de operatie ontstaan. Indien je last krijgt van een uitpuilend oog dan raden wij je aan direct contact op te nemen met de arts.
 6. Infectie
  Het kan voorkomen dat de pijn in de dagen na de ooglidcorrectie toeneemt. Dit kan komen door een infectie. Indien de pijn toeneemt raden wij je aan direct contact op de te nemen met de arts. In veel gevallen wordt er dan antibiotica voorgeschreven. Infecties met als gevolg een uitpuilend oog zijn zeer zeldzaam.
 7. Ogen moeilijk kunnen sluiten – uitdroging
  Direct na de correctie van oogleden kan het voorkomen dat de ogen net niet geheel gesloten kunnen worden. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld komen door de verdoving, de spieren werken dan nog niet optimaal waardoor u uw ogen niet goed kunt sluiten. Dit herstelt zich meestal vanzelf. Soms is het nodig om dan tijdelijk oogdruppels te gebruiken tegen uitdroging. Mocht het probleem niet verdwijnen dan is in een enkel geval een heringreep noodzakelijk om dit te verhelpen. In het geval van droge ogen raden wij u aan langs uw apotheek te gaan voor kunsttranen.
 8. Cystes
  Er kunnen in de huidplooi, waar de hechting zit, soms cysten ontstaan. Dit zijn kleine gele bobbeltjes. In veel gevallen verdwijnen deze vanzelf.
 9. Risicofactoren
  Roken en het gebruik van alcohol kunnen de kans op complicaties vergroten en het herstel vertragen. Wij raden daarom aan om voor de behandeling en tijdens het herstel van de ooglidcorrectie niet te roken en geen alcohol te nuttigen. Hoever van de te voren je moet stoppen en wanneer je kunt beginnen zal de arts voorafgaand aan de ingreep bespreken.

Ga altijd naar een deskundige arts en kliniek

Een ooglidcorrectie is een relatief veilige ingreep, maar aan elke operatie kleven risico’s. Om de risico’s van een ooglidcorrectie te minimaliseren is het noodzakelijk dat je kritisch op zoek gaat naar een deskundige arts op bijvoorbeeld op www.kliniekervaringen.nl. Laat je goed informeren over de eventuele complicaties van een ooglidcorrectie voordat je de ingreep ondergaat.

Gerelateerde artikelen

Lastig kunnen zien is een probleem waar veel mensen mee kampen. Zo meldde het CBS in een onderzoek uit 2022 dat 62% van de mensen wel eens een bril draagt…

In onze snel bewegende moderne wereld, waar afleidingen overvloedig zijn en de last van verantwoordelijkheden overweldigend kan zijn, zoeken velen van ons naar manieren om opnieuw verbinding te maken met…

Haar. Het wekt nogal eens wat discussies op. We hebben er (bijna) allemaal mee te maken en iedereen kent zijn of haar eigen wensen en voorkeuren als het gaat om…

De één is geboren met een volle bos haar en de ander kan hier alleen maar van dromen. Het kan ook voorkomen dat je het haar van je dromen had,…

De CE-markering op machines geeft aan dat een product voldoet aan de Europese wetgeving op het gebied van gezondheid, veiligheid en milieu. Deze markering is verplicht gesteld voor verschillende producten,…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.