Blijf op de hoogte

Het belang van een goede nachtrust en 5 belangrijke slaaptips!

We weten allemaal dat een goede nachtrust een positieve invloed heeft op zowel het fysieke als onze mentale gezondheid. Zo wordt het aangeraden om minimaal 6 uur per nacht te slapen, al kan dit uiteraard per persoon verschillend zijn. Maar waarom is een goede nachtrust zo belangrijk en wat voor invloed heeft dit op je gezondheid? Wat kun je zelf doen om voldoende nachtrust te krijgen?

Het belang van goede nachtrust

Tijdens het slapen kan het lichaam zowel mentaal als lichamelijk herstellen van de dag. Heb je voldoende slaap gehad dan heeft dit meteen een positief effect op je, zo heb je een betere concentratie en ook maakt het je scherper en alerter en kun je beter informatie verwerken. Uiteraard ben je na een goede nachtrust ook een stuk energieker en kun je dag aan!

Ook zorgt een goede nachtrust voor meer opgewektheid en positiviteit. Het is zelfs gebleken dat na één nacht slecht slapen je al sterker kunt reageren op negatieve ervaringen. Dit komt omdat slaapgebrek zorgt dat de amygdala, het deel van hersenen die gevoelens stuurt, actiever wordt waardoor je sterker reageert op negativiteit om je heen en je extra prikkelbaar maakt.

Krijg je voldoende nachtrust dan heeft dit ook nog eens een positieve invloed op je weerstand en maakt het je minder vatbaar voor verschillende ziektes. Zo kan langdurig slaaptekort de kans op obesitas, hart- en vaatziekten, Alzheimer en depressiviteit verhogen.

Hoe zorg je voor voldoende nachtrust?

Hierboven heb je genoeg redenen kunnen lezen waarom het erg belangrijk is om voldoende nachtrust te krijgen. Helaas is dit niet voor iedereen even makkelijk en wanneer je slecht in slaap kunt komen of meerdere malen per nacht wakker wordt, is het vaak lastig om deze vicieuze cirkel te doorbreken. Toch zijn er wel een aantal tips die je kunt toepassen voor een betere nachtrust.

Een goed en fijn matras

Eén van de belangrijkste factoren om goed te kunnen slapen, is uiteraard een fijn matras. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten matrassen, van zacht tot aan hard en gemaakt van diverse materialen. Een fijn matras is heel persoonlijk, dit heeft onder andere te maken met persoonlijk voorkeur, met je gewicht, je lichaamstemperatuur, bepaalde lichamelijke klachten en je slaaphouding. Voor het kiezen van de juiste matras is het altijd slim om goed te testen en daarnaast kun je via de website van Consumentenbond alles lezen over de beste matras.

Stop met piekeren

Ga je liggen en begin je meteen te piekeren dan is het erg lastig om in slaap te vallen. Om goed in slaap te kunnen vallen moet je niet meer met van alles en nog wat bezig zijn. Ben je een piekeraar, schrijf dan voordat je gaat slapen al je gedachtes op in een notitieboekje die je bijvoorbeeld op je nachtkastje legt.

Let op je voeding

Ook voeding heeft een grote invloed op je nachtrust. Vermijd cafeïne en theïne uren voor het slapen gaan maar ook suikerrijke voeding kun je beter laten staan. Ook alchohol kan zorgen dat je minder goed door kunt slapen. Er zijn ook voedingsmiddelen die juist je slaapkwaliteit verbeteren zoals bijvoorbeeld honing, banaan, amandelen en diverse melkproducten.

Creëer een rustige slaapkamer

Zorg er ook voor dat je slaapkamer een fijne en rustige ruimte is. Dit kun je doen door gebruik te maken van rustige kleuren en zorg dat de slaapkamer opgeruimd is. Maak gebruik van fijne materialen zoals een zacht dekbed. Zorg ook dat de slaapkamer een ruimte is waar voornamelijk geslapen en ontspannen wordt, je brein koppelt de slaapkamer dan automatisch aan ontspanning en slapen en dit kan zeker helpen bij het inslapen.

Vermijd blauw licht voor het slapen

Tot slot, vermijd blauw licht voor het slapen gaan. Kijk minimaal een half uur voor het slapen geen tv of op andere beeldschermen. Het blauwe licht zorgt dat er minder melatonine wordt aangemaakt en dit is het stofje wat je nodig hebt om in slaap te vallen. Wil je toch nog iets doen voor het slapen, kies dan voor een leesboek, ga mediteren of luister naar ontspannende muziek.

Een goede nachtrust is zowel belangrijk voor je mentale als je fysieke gezondheid en hier heb je zelf ook veel invloed op, door bijvoorbeeld te kiezen voor een goed matras, te letten op je voeding, het creëren van een rustige slaapkamer en alles met beeldschermen voor het slapen te vermijden.

Gerelateerde artikelen

Het kan zo zijn dat je je al even aan het verdiepen bent in een goede skincare routine. De basis begint uiteraard met make-up eraf halen, cleansen en een dag-…

Omega 3 vetzuren zijn onmisbaar voor onze gezondheid, ondersteunen het hart, de hersenen, en de ogen, en zijn essentieel omdat ons lichaam ze niet zelf kan aanmaken. Normaal wordt omega…

Ketamine, ooit vooral bekend als verdovingsmiddel in de medische wereld, heeft de afgelopen jaren een opmars gemaakt als recreatieve drug. Hoewel het gebruik ervan nog steeds relatief laag is in…

Tegenwoordig is het hebben van een uitgebreide skin care routine steeds populairder aan het worden. Toch kan het lastig zijn om te weten waar je nu moet beginnen. Daarom hebben…

Het verlies van een dierbare is een van de meest uitdagende ervaringen die we als mensen kunnen doormaken. Te midden van rouw en verdriet moeten we echter ook praktische stappen…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.