Blijf op de hoogte

Je weerstand verhogen in de winter? Dit wist je nog niet over vitamine B12!

In de winter zal je eerder last krijgen van een lage weerstand. Dit doordat de koude lucht het afweermechanisme in de longen aantast en daardoor minder goed werkt, met als gevolg dat je sneller een infectie oploopt. Wil jij dit zien te voorkomen? Dan zijn er verschillende manieren waarop jij jouw weerstand op peil kunt houden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het slikken van vitamine B12! Hieronder bespreken wij meer over vitamine B12.

Wat is vitamine B12?

Vitamine B12 oftewel cobalamine zorgt ervoor dat je genoeg rode bloedcellen aanmaakt. Rode bloedcellen zorgen er namelijk voor dat jouw zuurstof op de juiste manier door je bloed wordt vervoerd. Daarnaast heeft cobalamine een positieve werking op het zenuwstelsel. Vitamine B12 zit in verschillende producten zoals melk, vlees, eieren en vis. Vitamine B12 vind je dus alleen in dierlijke producten. Het wordt daarom aangeraden om B12 vitamines te slikken als je veganist of vegetarisch bent. 

Symptomen tekort B12

Vitamine B12 heeft een erg belangrijke functie in ons lichaam, deze vitamine zorgt er namelijk wel voor dat er genoeg rode bloedcellen aangemaakt worden en dat het zuurstof op de juiste manier wordt vervoerd in jouw bloed. Daarom is het belangrijk dat je weet of je vitamine B12-tekort hebt. Vitamine B12-tekort kun je herkennen aan verschillende dingen, denk hierbij bijvoorbeeld aan het hebben van een bleke huid, concentratieproblemen en vermoeidheid. Wil jij zeker weten dat je een B12-tekort hebt, kun je hier altijd op bloedprikken bij de huisarts. 

Voordelen vitamine B12

Zodra je begint met het slikken van vitamine B12-supplementen zal je al snel verschil merken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het minder vermoeid zijn en het hebben van een betere gemoedstoestand. Vitamine B12-supplementen hebben namelijk verschillende voordelen:

  • Bloed: Positieve werking op de vorming van rode bloedcellen.
  • Celdeling: Vitamine B12 zorgt voor een positieve werking op de aanmaak van cellen en weefsel.
  • Homocysteïne: Vitamine B12 helpt bij de afbraak van homocysteïne. Homocysteïne is een aminozuur dat zich in je bloed bevindt, zodra je hier te veel van hebt loop je kans op verschillende hart- en vaatziekten. 
  • Energie: Helpt energie vrij te komen uit vet, eiwitten en koolhydraten. 
  • Immuunsysteem: Het verhogen van je weerstand en het ondersteunen van je afweersysteem. 
  • Mentale gezondheid: Vitamine B12 zorgt voor een betere gemoedstoestand, betere leerprestaties, een verhoogd concentratievermogen en een beter geheugen. 
  • Vermoeidheid: Doordat vitamine B12 ervoor zorgt dat er meer energie vrijkomt uit jouw voeding, zal je minder vermoeid zijn. Vermoeidheid is een van de meest voorkomende klachten bij cobalamine tekort, wil je hier dus van af komen dan is het zeker aan te raden om een supplement te slikken. 
  • Zenuwstelsel: Al met al heeft vitamine B12 een positieve invloed op het zenuwstelsel. 

Waarom jij ook vitamine B12 zou moeten slikken

Het slikken van vitamine B12 heeft veel verschillende voordelen en zorgt ervoor dat jij een betere weerstand krijgt. Op deze manier zal jij je een stuk beter en minder moe voelen. Vermoeidheid is een van de meest voorkomende symptomen van vitamine B12-tekort. Daarnaast komt het ook vaak voor dat je je gewoon echt niet fit voelt, maar dat je niet zo goed weet waar dit aan ligt. 

Ben je er dus niet zeker van of je een vitamine B12-tekort hebt? Dan kun je hiervoor het best laten bloedprikken, daarnaast kunnen jouw klachten natuurlijk ook ergens anders wegkomen. Een bezoekje aan de huisarts is dus zeker niet overbodig. Na het bloedprikken kan jouw vermoeden bevestigd worden of ontkracht. Blijkt het dat je vitamine B12-tekort hebt, dan is dat natuurlijk erg vervelend. Het is daarom belangrijk dat je je verdiept in het soort vitamine B12 dat je moet innemen. Je vraagt je dan ook vast af ‘welke B12 kiezen?‘ En welke is het beste voor jou? Hier kun je gemakkelijk achter komen via het internet of jouw huisarts.

Gerelateerde artikelen

Heb jij wel eens compressiekousen gedragen en ervaren hoe prettig het is om ze te dragen? Dan ben je lang niet de enige. Steeds meer mensen dragen compressiekousen en dat…

Iedere inwoner van Nederland is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Deze verzekering voorkomt dat wanneer je ziek wordt en wanneer je naar de huisarts of naar het ziekenhuis…

Je hebt jouw eigen risico opgeschroefd naar een hoger bedrag en hebt te maken met onverwachte kosten voor zorg. Hoe ga je om met onverwachte zorgkosten en wat doe je…

Ontgiften is een belangrijk proces om je gezondheid te herstellen en te behouden. Het helpt je lichaam te ontdoen van gifstoffen die zich kunnen ophopen door verkeerde keuzes in je…

Meer keuze maakt kiezen niet eenvoudiger. Bij een goed bed zijn er diverse opties zoals de afmetingen van het matras. Weet je niet zeker welk bed bij je past? Dan…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.