Blijf op de hoogte

Last van eczeem? Handige tips voor verlichting en behandeling

Eczeem is een veelvoorkomende huidaandoening die vaak gepaard gaat met jeuk, roodheid en ontsteking. Het kan erg vervelend zijn en invloed hebben op de kwaliteit van leven. Gelukkig zijn er verschillende handige tips en technieken die kunnen helpen bij het verlichten en behandelen van eczeem. In dit artikel worden enkele van deze tips besproken.

1. Hydrateer de huid regelmatig

Een van de belangrijkste tips bij het omgaan met eczeem is het regelmatig hydrateren van de huid. Het aanbrengen van een goede moisturizer helpt om de huid gehydrateerd te houden en voorkomt dat deze uitdroogt. Kies bij voorkeur voor een moisturizer die speciaal is ontwikkeld voor de gevoelige huid en vrij is van parfum en andere irriterende stoffen. Een goed verkooppunt voor zulke kwalitatieve producten is bijvoorbeeld Drs Leenarts.

2. Vermijd irriterende stoffen

Het vermijden van irriterende stoffen is essentieel bij het behandelen van eczeem. Probeer contact met bekende triggers, zoals parfums, chemische reinigingsmiddelen en bepaalde soorten stoffen, zoveel mogelijk te vermijden. Gebruik milde, hypoallergene producten voor persoonlijke verzorging en was uw kleding met een mild wasmiddel.

3. Let op uw voeding

Hoewel voeding niet de directe oorzaak is van eczeem, kan het wel bijdragen aan de symptomen ervan. Bepaalde voedingsmiddelen, zoals zuivelproducten, noten, schaaldieren en gluten, kunnen een trigger zijn voor eczeem flare-ups bij sommige mensen. Probeer een voedingsdagboek bij te houden om te zien of er een verband is tussen uw dieet en de ernst van uw eczeem symptomen. Raadpleeg indien nodig een diëtist voor begeleiding.

4. Vermijd stress en leer ontspanningstechnieken

Stress kan eczeem verergeren en flare-ups veroorzaken. Het is belangrijk om stress zoveel mogelijk te vermijden en effectieve ontspanningstechnieken te leren. Yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen kunnen helpen om stress te verminderen en de symptomen van eczeem te verlichten. Het kan ook nuttig zijn om tijd vrij te maken voor activiteiten die u ontspannen, zoals wandelen, lezen of het beoefenen van een hobby.

5. Bescherm de huid tegen extreme temperaturen

Extreme temperaturen, zowel warm als koud, kunnen de symptomen van eczeem verergeren. Zorg ervoor dat u uw huid beschermt tegen deze omstandigheden. Draag in de winter bijvoorbeeld handschoenen en een sjaal om uw handen en gezicht te beschermen tegen koude lucht. In de zomer kunt u het beste een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor gebruiken om uw huid te beschermen tegen de zon.

6. Gebruik corticosteroïde crèmes

Corticosteroïde crèmes zijn een veelgebruikte behandeling voor eczeem. Deze eczeem producten helpen bij het verminderen van ontsteking en jeuk. Het is echter belangrijk om deze crèmes alleen te gebruiken zoals voorgeschreven door uw arts en de instructies op te volgen. Overmatig gebruik kan leiden tot bijwerkingen en het dunner worden van de huid.

7. Overweeg andere medische behandelingen

Als de symptomen van eczeem aanhouden ondanks het volgen van deze tips, kan het nodig zijn om andere medische behandelingen te overwegen. Dit kan variëren van het gebruik van immunosuppressieve crèmes tot fototherapie of orale medicatie. Raadpleeg altijd een dermatoloog voor een juiste diagnose en behandeling van uw eczeem.

Gerelateerde artikelen

Lastig kunnen zien is een probleem waar veel mensen mee kampen. Zo meldde het CBS in een onderzoek uit 2022 dat 62% van de mensen wel eens een bril draagt…

In onze snel bewegende moderne wereld, waar afleidingen overvloedig zijn en de last van verantwoordelijkheden overweldigend kan zijn, zoeken velen van ons naar manieren om opnieuw verbinding te maken met…

Haar. Het wekt nogal eens wat discussies op. We hebben er (bijna) allemaal mee te maken en iedereen kent zijn of haar eigen wensen en voorkeuren als het gaat om…

De één is geboren met een volle bos haar en de ander kan hier alleen maar van dromen. Het kan ook voorkomen dat je het haar van je dromen had,…

De CE-markering op machines geeft aan dat een product voldoet aan de Europese wetgeving op het gebied van gezondheid, veiligheid en milieu. Deze markering is verplicht gesteld voor verschillende producten,…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.