Blijf op de hoogte

Merendeel medicijngebruikers trouw aan wijkapotheek

Van de medicijngebruikers die in 2017 meer dan eens een apotheek bezochten, ging 82% trouw naar dezelfde apotheek. Als medicijngebruikers meerdere apotheken bezochten, was dat meestal een wijkapotheek en een poliklinische apotheek. Dit meldt de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.

Ongeveer één op de vijf personen die in 2017 een receptgeneesmiddel gebruikten, ging maar één keer naar een apotheek. De overige geneesmiddelgebruikers kwamen vaker per jaar in een apotheek. Van hen ging 82% alle keren naar dezelfde apotheek, 16% naar twee verschillende apotheken en 2% naar drie of meer apotheken.

Patiëntpseudoniemen

De SFK heeft deze berekeningen voor het eerst kunnen uitvoeren omdat de SFK sinds kort over patiëntpseudoniemen beschikt. Deze pseudoniemen – een langgekoesterde wens van de SFK – stellen de SFK in staat om onder meer op anonieme wijze patiënten die verschillende apotheken bezoeken toch als dezelfde persoon te beschouwen.
De SFK past de pseudoniemen eveneens toe bij de berekeningen ten behoeve van de kwaliteitsindicatoren. Om over deze patiëntpseudoniemen te kunnen beschikken, heeft de SFK samenwerking gezocht met ZorgTTP. Dat is een zogeheten Thrusted Third Party (TTP), ook wel digitale notaris genoemd.

Bezoek aan twee verschillende apotheken

Als mensen twee verschillende apotheken bezochten, ging het in 44% van de gevallen om zowel een wijkapotheek als een poliklinische apotheek. 41% van de mensen die twee verschillende apotheken bezochten, ging naar twee wijkapotheken. In ruim de helft van die gevallen lagen die wijkapotheken bij elkaar in de buurt. Dat wil zeggen dat de eerste drie cijfers van de postcode overeenkomen. Door de rest werden wijkapotheken bezocht die verder van elkaar lagen.

Daarvoor zijn verschillende verklaringen. Zo kan iemand in de loop van het jaar verhuizen naar een andere regio, of zowel een apotheek bij het woonadres als bij een verder weggelegen werkadres bezoeken. Ook kan een tijdelijk verblijf elders in het land, bijvoorbeeld vanwege vakantie, een verklaring zijn.
De combinatie van een wijkapotheek en een dienstapotheek – hierop zijn patiënten buiten de reguliere openingstijden doorgaans aangewezen – kwam voor bij 12% van de mensen die twee verschillende apotheken bezochten. Bij de resterende 3% betrof het andere combinaties.

Stedelijkheid

Het blijkt dat in stedelijke gebieden medicijngebruikers vaker naar verschillende apotheken gaan dan in minder stedelijke gebieden. Dit hangt ongetwijfeld samen met een grotere apotheekdichtheid en apotheekkeuze in de steden. In zeer sterk stedelijk gebied (CBS-categorieën), gaat slechts 73% van de gebruikers met meerdere apotheekbezoeken uitsluitend naar één apotheek. Dit percentage loopt op naarmate de verstedelijking afneemt.
In sterk stedelijke gebieden geldt dit voor 80% en voor 84% in gebieden met matige verstedelijking. In weinig en niet-stedelijke gebieden gaat het om respectievelijk 91% en 92%.

Bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen

Gerelateerde artikelen

Ondanks beperkte toename van de totale hoeveelheid verstrekte geneesmiddelen met 0,5%, is het aantal geneesmiddelen per hoofd van de bevolking vrijwel gelijk gebleven in 2018. Het geneesmiddelgebruik per 70-plusser nam…

De laatste jaren stijgt het geneesmiddelentekorten in Nederland en ook in 2018 was dit weer het geval. Met een sterkere groei dan in 2017. De stijging is nu maar liefst…

Mensen met acute hoest trekken massaal naar de huisarts, die vervolgens bijna even massaal antibiotica voorschrijft. Uit een grootschalig onderzoek blijkt dat hoogstens één op de vijf patiënten baat kan…

Fabrikanten van zelfzorgmedicijnen hebben massaal gehoor gegeven aan de oproep van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) om de houdbaarheid na openen op de verpakking te vermelden. Naar schatting…

Het zorgvuldig bewaren van geneesmiddelen is belangrijk om de kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid ervan te kunnen garanderen. Tot het verlaten van de apotheek worden geneesmiddelen gecontroleerd bewaard. Thuis is dat…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.