Minder vermoeid door daglicht

Jezelf moe en somber voelen kan te maken hebben met te weinig daglicht zien. Ons leven speelt zich voornamelijk binnen af en daar zijn we niet op gemaakt. Niet voor niets hebben we de vitaminen uit het zonlicht nodig om ons goed te voelen. Vooral als de dagen korter worden, zijn we te veel binnen. Het gevolg is vermoeidheid en een neerslachtig gevoel.
Je biologische klok
Te weinig daglicht zorgt ervoor dat je biologische klok van slag raakt. Wij zijn gewend dat zomer en winter onze dagen soortgelijk zijn qua indeling. Maar dat was niet zo, in de tijd dat we nog geen elektriciteit hadden. Zodra het donker werd, gingen we slapen. Nu we ons daar niks meer van aantrekken, is het verstandig om ervoor te zorgen dat we genoeg daglicht krijgen. Eigenlijk is alleen daarom dat dagelijkse ommetje in de buitenlucht een must.
Onderzoek
Bij grote bedrijven wordt er al langer onderzoek naar gedaan: kunstmatig daglicht aanbrengen op de werkvloer. In de kantine hebben zij andere lichtbronnen dan in de werkplaats. Dit omdat onderzoek uitwijst dat mensen productiever zijn als ze daglicht ontvangen. Nu is niet elke werkzaamheid geschikt om in de buitenlucht te doen. Daglichtlampen vervullen voor een deel onze behoeften. Een deel, want die frisse teug zuurstof hebben we net zo hard nodig.
Wit: van koel naar warm
Naast de daglichtlampen zijn er inmiddels ook andere foefjes. Zo heb je lichtbronnen die gedurende de dag van intensiteit veranderen, naar gelang onze behoeften. ’s Morgens brandt de lamp met koelwit licht voor het onderdrukken van je slaaphormoon en het activeren van het stresshormoon cortisol. In de loop van de dag wordt de intensiteit van de verlichting minder, omdat de cortisolproductie in ons lichaam ook afneemt en ’s avonds komt er een ontspannend warmwit licht uit de lamp om de overgang naar de nacht minder heftig te maken. Zo is men de volgende dag weer fit voor een nieuwe werkdag.
Reactie
Geen reacties!
U kunt de eerste opmerking plaatsen.
Plaats een opmerking