Blijf op de hoogte

ORV: niet verplicht, wel een aanrader

Over Nederlanders kun je zeggen dat ze – gemiddeld genomen – behoorlijk risicomijdend zijn. Bijvoorbeeld als het gaat om verzekeren, waar we kampioen in zijn. Maar betekent dat ook dat we optimaal verzekerd zijn? Dat dan weer niet. Soms is er sprake van oververzekeren. En weer andere verzekeringen worden minder vaak afgesloten, terwijl ze eigenlijk wel echt een aanrader zijn. Een goed voorbeeld van dit laatste type verzekeringen is de overlijdensrisicoverzekering. Wat houdt deze verzekering ook alweer in, en waarom zou je er een afsluiten?

Wat is een overlijdensrisicoverzekering ook alweer?

Een overlijdensrisicoverzekering – vaak afgekort tot ORV – is een verzekering die het financiële risico van overlijden afdekt. Kortgezegd keert de verzekeraar een bedrag aan nabestaanden of andere begunstigden uit, indien de verzekerde tijdens de looptijd overlijdt. Dit vangt het wegvallen van de inkomsten van de overledene op. Zo kunnen de nabestaanden financieel verzorgd verder. De overlevende partner bijvoorbeeld kan hiermee de huur of hypotheek blijven betalen, of de studie van de kinderen.

Bij het afsluiten van de ORV kies je zelf het verzekerde bedrag. Is de ORV verplicht gesteld door de hypotheekverstrekker (waarover hieronder meer), dan kan het zijn dat zij een minimaal verzekerd bedrag eisen. Een ORV kan levenslang worden afgesloten, maar ook voor een bepaalde periode. Is de ORV aan de hypotheek gekoppeld, dan hanteert men vaak de looptijd van de hypotheek.

Drie goede redenen om een ORV af te sluiten

In ons land zijn er slechts twee verzekeringen wettelijk verplicht: de zorgverzekering voor iedereen die hier woont, en minimaal een WA-verzekering voor iedere automobilist. Een ORV is niet wettelijk verplicht. Waarom je er dan toch een zou afsluiten? Hieronder lees je drie goede redenen.

  • De hypotheekverstrekker stelt het verplicht. In het verleden was het bij NHG-hypotheken verplicht een ORV af te sluiten, en hanteerden veel andere hypotheekverstrekkers deze regel ook. De verplichting is vervallen een aantal jaar geleden, maar toch stellen bepaalde hypotheekaanbieders het nog steeds als voorwaarde. Vaak moet je in dergelijke gevallen de ORV verpanden. Dit wil zeggen dat de hypotheekverstrekker bij overlijden het uit te keren bedrag ontvangt. Met dit bedrag wordt dan de hypotheekschuld (gedeeltelijk) afgelost.
  • Je wil dat jij en je partner geen financiële zorgen hebben indien een van jullie overlijdt. Met een ORV is de kans groter dat de achterblijvende partner in jullie huis kan blijven wonen, en eventueel bijvoorbeeld meer kinderopvang of de studie van de kinderen kan betalen.
  • Tot slot heeft een ORV echt toegevoegde waarde voor het groeiende aantal ondernemers in ons land. Een groot deel hiervan is namelijk niet aangesloten bij een pensioenfonds. De nabestaanden hebben dus ook geen recht op een aanvullend nabestaandenpensioen, naast de inkomsten uit de Algemene Nabestaandenwet (Anw). Een ORV kan dit financiële gat opvullen.

Je verzekeringen regelmatig onder de loep nemen

Het is verstandig om regelmatig al je verzekering weer eens even door te lopen. Sowieso als er wijzigingen in je woon- of gezinssituatie zijn. Maar ook om te kijken of de voorwaarden nog wel bij je wensen en situatie passen, en de premie het aantrekkelijkst is. Maar wanneer neem je hier nu eens even de tijd voor?

Bij miljoenen mensen is het tegenwoordig al gebruikelijk dat ze ergens in november of december zorgverzekeringen vergelijken voor het volgende jaar. Doe jij dat ook? Neem dan ook gelijk even de tijd om naar je overlijdensrisicoverzekering te kijken. Deze oversluiten kan interessant zijn. Houd er overigens wel rekening mee dat, wanneer de ORV aan een hypotheek gekoppeld is, je je hypotheekverstrekker toestemming moet vragen om de verzekering over te sluiten. Neem de tijd om een goede vergelijking te doen, inclusief een vergelijking op voorwaarden.

Gerelateerde artikelen

Een gezonde levensstijl is heel belangrijk voor een gelukkig en energiek leven. Het is belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Dit kun je doen door te letten op je…

Padel, je hebt er vast wel eens van gehoord. Het is een sport die snel aan populariteit wint over de hele wereld. Het is een dynamische sport die je met…

In de zorgsector draait alles om mensen helpen, maar wat gebeurt er als de helpers zelf hulp nodig hebben? Hier komt de bedrijfshulpverlening (BHV) om de hoek kijken. BHV is…

Ouder worden is een natuurlijk proces waar we allemaal mee te maken krijgen. Het is een proces dat je mag omarmen en waar je trots op mag zijn! Toch hoeft…

Cocaïne, vaak afgekort als coke, is een van de meest besproken en beruchte drugs ter wereld. Het wordt vaak geassocieerd met glamour en succes, maar de realiteit is veel grimmiger.…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.