Blijf op de hoogte

Urineonderzoek met urine testrips

Urine teststrips zijn een snelle en gemakkelijke manier om de aanwezigheid van bepaalde stoffen in de urine te testen. Ze worden vaak gebruikt door artsen en andere zorgverleners om aandoeningen zoals diabetes, infecties en nierziekten te diagnosticeren. Urine teststrips zijn ook verkrijgbaar voor thuisgebruik en kunnen worden gebruikt om de algemene gezondheid te monitoren of om op te sporen of er iets mis is.

Wat zijn urinestrips?

Urine teststrips zijn kleine, plastic strips die zijn bedekt met chemische pads. Wanneer de strip in de urine wordt gedoopt, veranderen de chemische pads van kleur als ze in contact komen met bepaalde stoffen in de urine. De kleurverandering wordt vervolgens vergeleken met een kleurenschaal om de aanwezigheid of concentratie van de stof te bepalen.

Op welke stoffen kan je testen?

Urine teststrips kunnen worden gebruikt om een breed scala aan stoffen te testen, waaronder:

 • eiwit,
 • glucose,
 • nitriet,
 • bloed,
 • leukocyten,
 • pH,
 • ketonen,
 • bilirubine,
 • urobilinogeen,
 • soortelijk gewicht

Wat zijn de meeste gebruikte urinestrips?

De Combur Test urinestrips zijn wereldwijd de meest gebruikte teststrips voor urineonderzoek. De strips zijn een handig hulpmiddel voor het onmiddellijk onderzoeken, diagnosticeren en screenen van diverse ziekten.

De Combur urinestrips zijn leverbaar in verschillende uitvoeringen, elk met een verschillende combinatie van waarden. De strips zijn makkelijk af te lezen door middel van de heldere kleurenschaal. Op de website van MediSense kan je de Combur Test Strips bestellen en meer informatie vinden. Hieronder een overzicht van enkele Combur strips en de waarden waarop de strips kunnen testen:

 • Combur 3: eiwit, glucose, pH
 • Combur 3 E: eiwit, glucose, bloed
 • Combur 7: eiwit, glucose, nitriet, bloed, leukocyten, pH, ketonen
 • Combur 9: eiwit, glucose, nitriet, bloed, leukocyten, pH, ketonen, bilirubine, urobilinogeen
 • Combur 10: eiwit, glucose, nitriet, bloed, leukocyten, pH, ketonen, bilirubine, urobilinogeen, soortelijk gewicht

Naast de Combur strips zijn er ook ook vele andere urinestrips leverbaar zoals bijvoorbeeld de Albustix die alleen op albumine testen of de Multistix van Siemens die vergelijkbaar zijn met de Combur strips en testen op een combinatie van verschillende waarden.

Kan ik testen met urineteststrips op blaasontsteking?

Ja, er zijn diverse urinetesten beschikbaar om blaasontstekingen te detecteren. Er zijn een aantal waarden in urine die een blaasontsteking kunnen aangeven. Deze zijn:

 • Nitraten. Nitrieten worden geproduceerd door bacteriën die in de urine aanwezig zijn. Een verhoogd gehalte aan nitraten in de urine kan een indicatie zijn van een urineweginfectie, waaronder een blaasontsteking.
 • Leukocyten. Leukocyten zijn witte bloedcellen die het lichaam helpen om infecties te bestrijden. Een verhoogd gehalte aan leukocyten in de urine kan een indicatie zijn van een ontsteking, zoals een blaasontsteking.
 • Eiwitten. Eiwitten in de urine kunnen duiden op een beschadiging van de nieren. Een verhoogd gehalte aan eiwitten in de urine kan een indicatie zijn van een blaasontsteking, maar kan ook worden veroorzaakt door andere aandoeningen, zoals diabetes of hoge bloeddruk.
 • Rood bloedcellen. Rood bloedcellen in de urine kunnen duiden op een bloeding in het urinewegstelsel. Een verhoogd gehalte aan rode bloedcellen in de urine kan een indicatie zijn van een blaasontsteking, maar kan ook worden veroorzaakt door andere aandoeningen, zoals een niersteen of een tumor.

Het is belangrijk om te onthouden dat thuistesten niet altijd nauwkeurig zijn. Als u denkt dat u een blaasontsteking heeft, is het raadplegen van een arts de beste manier om er zeker van te zijn dat u de juiste diagnose en behandeling krijgt.

Achtergrondinfo urinestrips

Urine teststrips zijn een zeer gevoelige test en kunnen zelfs kleine hoeveelheden van een stof detecteren. Ze zijn echter niet altijd 100% nauwkeurig en kunnen soms fout-positieve of fout-negatieve resultaten geven. Als je een urine teststrip gebruikt, is het belangrijk om de instructies zorgvuldig te lezen en de strip op de juiste manier te gebruiken.

Urine teststrips zijn een handig hulpmiddel voor het monitoren van de gezondheid, maar ze zijn geen vervanging voor een medische keuring. Als je je zorgen maakt over je gezondheid, is het altijd het beste om een arts te raadplegen.

Gerelateerde artikelen

Lastig kunnen zien is een probleem waar veel mensen mee kampen. Zo meldde het CBS in een onderzoek uit 2022 dat 62% van de mensen wel eens een bril draagt…

In onze snel bewegende moderne wereld, waar afleidingen overvloedig zijn en de last van verantwoordelijkheden overweldigend kan zijn, zoeken velen van ons naar manieren om opnieuw verbinding te maken met…

Haar. Het wekt nogal eens wat discussies op. We hebben er (bijna) allemaal mee te maken en iedereen kent zijn of haar eigen wensen en voorkeuren als het gaat om…

De één is geboren met een volle bos haar en de ander kan hier alleen maar van dromen. Het kan ook voorkomen dat je het haar van je dromen had,…

De CE-markering op machines geeft aan dat een product voldoet aan de Europese wetgeving op het gebied van gezondheid, veiligheid en milieu. Deze markering is verplicht gesteld voor verschillende producten,…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.