Blijf op de hoogte

Waarom je met een geschikt matras investeert in je gezondheid

Een goed matras is van groot belang, je spendeert immers veel tijd slapend door. Een slecht of oud matras kan zelfs zorgen voor allerlei lichamelijke klachten. Denk daarbij aan rug- of nekpijn. Naast lichamelijke klachten, kan een slecht matras ook nog eens zorgen voor een slechte nachtrust: ook hier zit je niet op te wachten. In deze blogpost wordt benoemd waarom het aanschaffen van een goed matras een investering in je gezondheid is. 

Invloeden van een slecht matras

Er zijn verschillende klachten die je kunt ervaren bij een slecht of oud matras. Zoals net al benoemd werd gaat dit meestal over rug-, nek-, schouder- en heupklachten, waar je liever niet mee wakker wordt. Als dit te lang zo blijft, kunnen deze klachten ook langer aanhouden. Aangezien je op je matras veel tijd doorbrengt is het belangrijk dat het een matras is dat jouw lichaam ook echt goed ondersteunt. Vooral op de plekken waar jouw lichaam meer druk uitoefent op het matras. Het matras moet niet te hard zijn, maar ook weer niet te zacht.

Wanneer een matras veel te hard is geeft het te veel druk aan bepaalde lichaamsdelen. Dit kan ervoor zorgen dat bloedvaten bekneld worden. Dit kan de doorbloeding naar bijvoorbeeld handen en benen verminderen. Zo word je weleens wakker met slapende armen, handen, benen of voeten. Deze tintelingen voelen allesbehalve fijn.

Op een slecht matras lig je niet lekker. Je kunt dus wakker worden met fysieke klachten, maar door een slecht matras kun je ook minder goed in slaap komen en zal je ook minder goed slapen. Als je lichaam niet lekker ontspant word je niet uitgerust wakker. 

Door een slecht matras kun je ook gaan trillen of zweten. Of je het warm of koud hebt in jouw bed ligt niet alleen aan je dekbed, maar ook aan het matras. Deze regelt namelijk ook de temperatuurregulatie. Wanneer je matras te weinig isolatie bevat, kan je het enorm goed hebben. Als het niet goed ademt, kan je juist gaan baden in het zweet.

Aanschaffen van een nieuw matras: hier kun je op letten

Natuurlijk wil je voorkomen dat je niet het juiste matras aanschaft. Een matras kost natuurlijk niet niks en daarnaast is een matras kopen ook geen makkelijke opgave. Er zijn namelijk meerdere aspecten waar je naar moet kijken bij een matras. Denk bijvoorbeeld aan het materiaal of het soort, hardheid, comfort, isolatie, ventilatie, vochtregulatie, lichaamsgewicht en eventuele allergieën. Ook veranderen je slaapwensen soms met de jaren. Het is daarom geen gek idee om te kijken naar een verstelbaar matras. Een verstelbaar matras kopen kan je een hoop klachten schelen op lange termijn en  hoeft dus ook niet vroegtijdig te worden vervangen. Je past het matras gewoon opnieuw aan naar je slaapwens.

Bedbodem 

Als je bijvoorbeeld ook een nieuw bed aan moet schaffen is het slim om alles op elkaar af te stemmen. Zo vormen het matras en het bedbodem een mooi samenspel en lig jij extra lekker. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor een boxspring of een mooi duurzaam houten bed.

Levensduur

Uiteraard wil je lang plezier hebben van een bepaald matras. Dan is het goed om te kijken naar de levensduur van een matras. Hoe lang gaat deze nou mee? Klopt dit matras een beetje qua prijs-kwaliteitverhouding? Zijn er al wat online reviews waar je bijvoorbeeld over de levensduur van het matras kan lezen?

Materiaal 

Elke aanbieder heeft weer verschillende matrassen van verschillende materialen en andere samenstellingen. Over het algemeen wordt traagschuim vaak gebruikt, dit materiaal heeft een fijne veerkracht en daarnaast een hoog comfort. 

Hardheid

Zoals eerder al is benoemd is het belangrijk dat een matras de juiste hardheid heeft. Zo voorkom je lichamelijke klachten. Je hoort een juiste houding te hebben als je op het matras ligt. Probeer het matras in de winkel eerst even uit. Zo weet je of je een goede houding hebt en of het matras überhaupt lekker ligt. Hierbij is het belangrijk rekening te houden met je postuur en jouw lichaamsgewicht. Het matras moet goed bij jouw wensen aansluiten: het is immers een investering in je gezondheid.

Gerelateerde artikelen

Lastig kunnen zien is een probleem waar veel mensen mee kampen. Zo meldde het CBS in een onderzoek uit 2022 dat 62% van de mensen wel eens een bril draagt…

In onze snel bewegende moderne wereld, waar afleidingen overvloedig zijn en de last van verantwoordelijkheden overweldigend kan zijn, zoeken velen van ons naar manieren om opnieuw verbinding te maken met…

Haar. Het wekt nogal eens wat discussies op. We hebben er (bijna) allemaal mee te maken en iedereen kent zijn of haar eigen wensen en voorkeuren als het gaat om…

De één is geboren met een volle bos haar en de ander kan hier alleen maar van dromen. Het kan ook voorkomen dat je het haar van je dromen had,…

De CE-markering op machines geeft aan dat een product voldoet aan de Europese wetgeving op het gebied van gezondheid, veiligheid en milieu. Deze markering is verplicht gesteld voor verschillende producten,…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.