Blijf op de hoogte

Waarom voldoende beweging zo belangrijk is

Voldoende beweging. Waar dit voor de één elke dag opnieuw makkelijk te behalen valt, is dit voor de ander een flinke uitdaging. Dit zit hem niet alleen in de leeftijdsgroep waarin iemand zich bevindt, het hangt ook sterk samen met het beroep dat iemand beoefent en de voorliefde voor sport die iemand heeft. Logischerwijs beweeg jij als jonge dertiger of veertiger meer wanneer je minstens twee keer per week sport, geen zit-beroep hebt en thuis dagelijks achter de kinderen aan rent dan wanneer je 70-plus en moeilijk te been bent. Maar waarom is voldoende beweging zo belangrijk en wat doet het met je lichaam?

Het belang van voldoende beweging

Beweging staat gelijk aan het leveren van een fysieke inspanning, welke zowel licht als zwaar kan zijn. Je kunt hierbij dus denken aan een fietstochtje naar het dorp om een boodschap te doen, een grote wandeling tijdens een weekendje Ameland, een training voor de marathon maar net zo goed de stappen die je zet op weg naar de keuken om een kop thee te pakken. Echter, hoe hoger de intensiteit, hoe hoger je ademhaling, hartslag en energieverbruik zullen zijn.

Elk beetje beweging dat je krijgt, is goed voor de gezondheid. Beweeg je te weinig, verhoogt dit het risico op diverse ziektes zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten en de kans op vroegtijdig overlijden. Maar wat is precies te weinig bewegen en wanneer weet je of je voldoende beweging hebt gehad? Hiervoor zijn Beweegrichtlijnen opgesteld, waarin onder andere staat dat volwassen per week 2.5 uur matig intensief moeten bewegen en 2 tot 3 keer per week bot- en spierversterkende activiteiten zoals fietsen en wandelen moeten uitoefenen.

Is voldoende beweging vanwege verschillende redenen lastig te behalen? Zorg er dan voor dat je in ieder geval minder zit. Loop bijvoorbeeld na elk half uur een klein stukje (al is het door kantoor of huis) of ga even staan om het zitten te doorbreken.

Wat is het effect van beweging op jouw lichaam?

Voldoende beweging zorgt er niet alleen voor dat je je fit voelt én bent, het heeft ook nog een aantal andere effecten. Wanneer je beweegt:

  • Wordt de opname en aanvoer van zuurstof en brandstof naar je spieren verbetert, komen er meer bloedvaten in je spieren en worden je spieren sterker.
  • Worden je hart en bloedvaten sterker en verklein je zo de kans op ziektes.
  • Verlaagt dit de kans op diabetes type 2, aangezien je spieren beter worden in het oppikken van brandstof uit je bloed.
  • Worden je hersenen geprikkeld en neemt de doorbloeding toe. Dit heeft niet alleen een positief effect op jouw cognitieve functies, maar ook op je stemming.

Daarnaast kan beweging niet alleen werken als medicijn aangezien je je er beter door kan gaan voelen, het kan ook nog eens preventief werken. Zo wordt je minder snel ziek wanneer je wekelijks aan de Beweegrichtlijnen voldoet. Kortom, genoeg redenen om te zorgen voor voldoende beweging. Bewustwording is één, maar het daadwerkelijk doen is twee. Hoe staat het ervoor met jouw mate van beweging?

Gerelateerde artikelen

Vind je het leuk om met mensen mee te denken, wanneer ze te maken hebben met een medische aandoening? Wil je mensen helpen gezonder te leven of bijvoorbeeld psychische klachten…

Langzaamaan bewegen we ons richting de feestdagen en de jaarwisseling; het ideale moment om over te stappen van zorgverzekeraar. Denk hier vooraf alvast over na, zodat u de zorgverzekering voor 2022 niet…

Velen kennen het concept van de uitvaartverzekering. Het is een verzekering om de kosten te dekken voor jouw uitvaart. Eigenlijk is het concept van deze verzekering redelijk standaard en sommigen…

Jezelf moe en somber voelen kan te maken hebben met te weinig daglicht zien. Ons leven speelt zich voornamelijk binnen af en daar zijn we niet op gemaakt. Niet voor…

Een intiem moment met je partner of iemand anders is een behoefte die veel mensen hebben. Er zijn ook mensen met een laag libido of mensen die geen erectie kunnen…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.