Blijf op de hoogte

Waarom voldoende beweging zo belangrijk is

Voldoende beweging. Waar dit voor de één elke dag opnieuw makkelijk te behalen valt, is dit voor de ander een flinke uitdaging. Dit zit hem niet alleen in de leeftijdsgroep waarin iemand zich bevindt, het hangt ook sterk samen met het beroep dat iemand beoefent en de voorliefde voor sport die iemand heeft. Logischerwijs beweeg jij als jonge dertiger of veertiger meer wanneer je minstens twee keer per week sport, geen zit-beroep hebt en thuis dagelijks achter de kinderen aan rent dan wanneer je 70-plus en moeilijk te been bent. Maar waarom is voldoende beweging zo belangrijk en wat doet het met je lichaam?

Het belang van voldoende beweging

Beweging staat gelijk aan het leveren van een fysieke inspanning, welke zowel licht als zwaar kan zijn. Je kunt hierbij dus denken aan een fietstochtje naar het dorp om een boodschap te doen, een grote wandeling tijdens een weekendje Ameland, een training voor de marathon maar net zo goed de stappen die je zet op weg naar de keuken om een kop thee te pakken. Echter, hoe hoger de intensiteit, hoe hoger je ademhaling, hartslag en energieverbruik zullen zijn.

Elk beetje beweging dat je krijgt, is goed voor de gezondheid. Beweeg je te weinig, verhoogt dit het risico op diverse ziektes zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten en de kans op vroegtijdig overlijden. Maar wat is precies te weinig bewegen en wanneer weet je of je voldoende beweging hebt gehad? Hiervoor zijn Beweegrichtlijnen opgesteld, waarin onder andere staat dat volwassen per week 2.5 uur matig intensief moeten bewegen en 2 tot 3 keer per week bot- en spierversterkende activiteiten zoals fietsen en wandelen moeten uitoefenen.

Is voldoende beweging vanwege verschillende redenen lastig te behalen? Zorg er dan voor dat je in ieder geval minder zit. Loop bijvoorbeeld na elk half uur een klein stukje (al is het door kantoor of huis) of ga even staan om het zitten te doorbreken.

Wat is het effect van beweging op jouw lichaam?

Voldoende beweging zorgt er niet alleen voor dat je je fit voelt én bent, het heeft ook nog een aantal andere effecten. Wanneer je beweegt:

  • Wordt de opname en aanvoer van zuurstof en brandstof naar je spieren verbetert, komen er meer bloedvaten in je spieren en worden je spieren sterker.
  • Worden je hart en bloedvaten sterker en verklein je zo de kans op ziektes.
  • Verlaagt dit de kans op diabetes type 2, aangezien je spieren beter worden in het oppikken van brandstof uit je bloed.
  • Worden je hersenen geprikkeld en neemt de doorbloeding toe. Dit heeft niet alleen een positief effect op jouw cognitieve functies, maar ook op je stemming.

Daarnaast kan beweging niet alleen werken als medicijn aangezien je je er beter door kan gaan voelen, het kan ook nog eens preventief werken. Zo wordt je minder snel ziek wanneer je wekelijks aan de Beweegrichtlijnen voldoet. Kortom, genoeg redenen om te zorgen voor voldoende beweging. Bewustwording is één, maar het daadwerkelijk doen is twee. Hoe staat het ervoor met jouw mate van beweging?

Gerelateerde artikelen

Vanaf 13 november 2022 kan er op basis van de nieuwe zorgpremies en vergoedingen een jaarlijks terugkomende vraag beantwoord worden. Blijf je bij jouw huidige zorgverzekeraar en houd je de…

Als startende medicus kan het soms lastig zijn om een hypotheek te vinden die aansluit bij jouw behoeften. Zeker als je een eigen praktijk wilt beginnen en op hetzelfde moment…

Zwanger worden is lang niet voor iedereen vanzelfsprekend. Maar liefst 1 op de 6 stellen verwacht na een jaar proberen nog geen kind. Vaak volgt een traject van onderzoeken en behandelingen. Een…

Veel van ons hebben een druk leven. Je werk, je gezin, je sociale leven en vele andere factoren vragen veel van je. Dat levert aan de ene kant veel positieve…

In onze nieuwe blogserie laten we leden van het Zorgteam van Van Lanschot aan het woord. Deze week spraken we met Henk-Jan van Roekel, die leidinggeeft aan het eerstelijnszorg adviesteam.…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.