Gebrek aan slaap zorgt niet alleen voor een slecht humeur. Het kan ook nog eens ontstekingen als gevolg van stress met zich mee brengen. Dit blijkt uit onderzoek van de Ohio State University Institute for Behavioral Medicine.

De studie is recent gepubliceerd in het tijdschrift Psychoneuroendocrinology.

Slaapproblemen en ontstekingen

De wetenschappers wilden bestuderen of slaap verbonden is aan het ontstaan van stress-gerelateerde ontstekingen. Deze kunnen een hoger risico op diabetes, artritis en cardiovasculaire ziekten met zich meebrengen. Ze kozen ervoor zich te richten op getrouwde koppels.

Minder slaap betekent een grotere ontstekingsreactie

Aan het onderzoek namen 43 koppels deel. In het eerste gedeelte werden bloedsamples verzameld en de slaapduur van de twee voorafgaande nachten gemeten. In de tweede studie werden de deelnemers gevraagd om een probleem in hun huwelijk op te lossen dat hoogstwaarschijnlijk voor een conflict zou zorgen. Tijdens de discussie werden opnieuw bloedsamples verzameld.

Uiteindelijk ontdekte het team dat de deelnemers die minder goed hadden geslapen een grotere ontstekingsreactie op de ruzie lieten zien. Dit liet volgens hen zien dat een gebrek aan een goede nachtrust de vatbaarheid voor spanning verhoogt.

In het geval dat beide partners minder dan zeven uur hadden geslapen, waren zij sneller geneigd vijandig op elkaar te reageren. Met elk uur dat ze slaap verloren, nam het ontstekingsniveau met 6 procent toe.

Belang goede nachtrust

Volgens de wetenschappers is het zorgelijk dat ruzies in huwelijken en een slechte nachtrust vaak voorkomen in het dagelijks leven. 50 procent van de deelnemers sliep minder dan de geadviseerde 7 uur. Daarnaast werd ontdekt dat wanneer één partner slaapproblemen had, dit ook effect had op de nachtrust van de ander.

Wanneer één van de partners wel een goede nachtrust had gehad, zag het team dat deze persoon sneller geneigd was het conflict te neutraliseren.

De wetenschappers concluderen dan ook dat het belangrijk is om manieren te vinden om conflicten te voorkomen en genoeg slaap te hebben.