Blijf op de hoogte

Deze voeding vertraagt mogelijk de menopauze

Een voedingspatroon bestaande uit veel peulvruchten en vis draagt mogelijk bij aan een latere overgang, terwijl koolhydraatrijke voeding het tegenovergestelde effect heeft. Dat stellen wetenschappers van the University of Leeds.

35.000 vrouwen

Voor hun onderzoek, dat onlangs is verschenen in de Journal of Epidemiology & Community Health, analyseerden de wetenschappers de gegevens van 35.000 vrouwen tussen de 35 en 69 jaar oud die hadden deelgenomen aan de UK Women’s Cohort Study. De vragenlijst ging onder meer in op de leeftijd waarop zij in de overgang kwamen, hun gewicht, fysieke activiteit en eventuele hormoontherapie.

Vervolgens bekeek het team verschillende vragenlijsten over voeding, waarmee zij in staat waren om de dagelijkse inname van 217 voedingsproducten in te schatten.

Voeding en menopauze

Uiteindelijk zagen de wetenschappers dat 914 van de deelnemers tussen de 40 en 65 jaar in de overgang waren gekomen. De gemiddelde leeftijd was 51 jaar. Daarnaast ontdekten zij dat de consumptie van sommige producten verbonden bleek te zijn aan de start van de menopauze.

Meer specifiek bleek elke dagelijkse portie koolhydraten, zoals pasta en rijst te zijn verbonden aan een anderhalf jaar eerdere menopauze. Daarnaast was elke dagelijkse portie vis en peulvruchten verbonden aan een drie jaar latere overgang. Ook de consumptie van vitamine B-6 en zink bleek gerelateerd te zijn aan een latere menopauze.

In het geval de wetenschappers de vegetarische vrouwen met de vleesetende vrouwen vergeleken, zagen zij dat deze laatste groep gemiddeld één jaar later in de overgang kwamen. Bij vrouwen die geen kinderen hadden, was een hoge inname van druiven en gevogelte gerelateerd aan een latere menopauze.

Gezondheidseffecten vroege overgang

De wetenschappers concluderen dat het voedingspatroon van vrouwen van invloed is op de tijd wanneer ze in de overgang komen. Dit is een belangrijke bevinding, aangezien het implicaties kan hebben voor de latere gezondheid.

Onderzoek heeft aangetoond dat een vervroegde menopauze samen kan gaan met een mindere botdichtheid, hoger risico op hartziekten en een verlaagd libido. Daarnaast zou een latere menopauze juist gezondheidsvoordelen hebben. Een voorbeeld betreft een studie die liet zien dat het onder meer cognitieve achteruitgang tegengaat.

Wat is de oorzaak?

De wetenschappers verklaren de resultaten van hun studie met het feit dat peulvruchten veel antioxidanten bevatten. Deze kunnen de negatieve effecten van vrije radicalen tegengaan en daarmee ook de start van de overgang vertragen. Ook van vis is bekend dat de omega-3-vetzuren de activiteit van antioxidanten stimuleert.

Koolhydraten kunnen daarentegen het risico op insulineresistentie verhogen. Dit kan leiden tot de productie van meer oestrogeen, wat mogelijk resulteert in een vervroegde overgang.

Gerelateerde artikelen

Velen kennen het concept van de uitvaartverzekering. Het is een verzekering om de kosten te dekken voor jouw uitvaart. Eigenlijk is het concept van deze verzekering redelijk standaard en sommigen…

Tijdens de overgang begin je als vrouw aan een nieuwe levensfase. In deze periode verandert er veel in je lichaam. Je hormonen veranderen en je lichaam gaat op zoek naar…

Een vrouw van vijfenvijftig met opvliegers, een kort lontje en last van nachtzweten. Dat is in de Nederlandse samenleving grofweg het heersende beeld van de overgang. Hoewel deze levensfase voor…

De overgang is een levensfase waar elke vrouw in de meeste gevallen tussen de veertig en zestig mee te maken krijgt. Tachtig procent ondervindt er klachten van, waarvan een derde…

Opvliegers, een kort lontje, aankomen en een drogere vagina… Wij vrouwen kunnen zwijgen, er spastisch over doen of keihard negeren wat er gebeurt, maar de overgang overkomt ons allemaal. Judith…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.