Blijf op de hoogte

Werkonderbrekingen schaden het welzijn van personeel

Werkverstoringen, zoals binnenkomende e-mails, telefoongesprekken, computerstoringen, collega’s die advies vragen of langskomen voor een praatje zijn typische stressveroorzakers in hedendaagse organisaties.

Uit een recent gepubliceerd onderzoek in het tijdschrift Work & Stress blijkt dat deze werkverstoringen niet alleen negatieve gevolgen hebben voor de prestaties, maar ook directe en langdurige negatieve gevolgen voor het welzijn van de werknemers.

Effect op korte en lange termijn

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit van Neuchâtel en de Universiteit van Bern gebruikten twee grootschalige langlopende studies om de effecten van werkonderbrekingen op werknemers te onderzoeken. Werkverstoringen worden gedefinieerd als gebeurtenissen, situaties of omstandigheden die het bereiken van een doel vertragen. Het onderzoek toont aan dat onderbrekingen niet alleen op korte termijn verband houden met arbeidstevredenheid en psychosomatische klachten zoals hoofdpijn, slaapproblemen of rugpijn, maar ook over een langere periode.

De onderzoekers constateerden de sterkste effecten op de arbeidstevredenheid en psychosomatische klachten als de frequentie van de werkonderbrekingen toenam. Dit suggereert dat medewerkers het uitdagend en inspannend vinden om strategieën te vinden om met voortdurende onderbrekingen om te gaan.

werk en gezondheid | ziekteverzuim
Lees ook:
werk en gezondheid in wisselwerking

Eerste onderzoek

“Dit is het eerste onderzoek dat aantoont dat medewerkers niet alleen tijdelijk gefrustreerd zijn door onderbrekingen, maar er ook langdurig last van hebben”, aldus Dr. Anita Keller van de Rijksuniversiteit Groningen. Met de opkomst van nieuwe technologieën en open kantoren lijken onderbrekingen steeds vaker voor te komen, waardoor het werknemers extra energie kost om manieren te vinden om met deze onderbrekingen om te gaan en zich op hun taken te concentreren.

Bron: RUG

Gerelateerde artikelen

Deelnemers aan de moderne arbeidsmarkt kunnen niet simpelweg achterover leunen. Een baan voor het leven bestaat niet meer en functieomschrijvingen en verwachtingen lijken iedere vijf jaar te veranderen. In een…

1 op de 20 artsen heeft te maken met een afhankelijkheid van alcohol en iets meer dan de helft drinkt twee of meer keer per week. Dat blijkt uit een…

Haast iedereen kent wel de vervelende pijn na het stoten van de elleboog of de grote teen. Juist omdat we dit weten proberen we deze vorm van acute pijn het…

Waar eerdere onderzoeken uitwijzen dan extra bewegen helpt tegen eenzaamheid, lijkt dit effect te niet worden gedaan bij een lichamelijke beperking. Dat melden onderzoeker van de Open Universiteit (OU). “Logisch…

Psychische aandoeningen staan bovenaan de Wereldgezondheidslijst van de meest invaliderende ziekten ter wereld. De levenslange aandoeningen beïnvloeden elk aspect van iemands leven, en dat van hun naasten. Husseini Manji, Global…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.