Vulgair betekent in het dagelijks leven ‘plat’ of grof’, maar in het doktersjargon betekent ‘vulgaris’ ‘gewone’ of ‘meest gangbare vorm’ van een ziekte. Acne Vulgaris staat dus voor de ‘gewone’ acne.

Acne vulgaris in de puberteit

De pukkels en puistjes die zich in de puberteit ontwikkelen op basis van de hormonale veranderingen in het lichaam worden door de meesten van ons als normaal beschouwd. Ook veel dokters zeggen vaak tegen jongeren dat acne er nu eenmaal bij hoort. Dat is een ontkenning van de enorme ellende die dit voor met name jonge mensen met zich mee brengt. De schaamte en het verdriet die acnepatiënten voelen kan enorm zijn. Niet zelden zie ik in hun hoodies verscholen adolescenten in de wachtkamer zitten en vertellen de ouders dat hun kinderen niet op straat durven of niet naar feestjes gaan vanwege schaamte.

Behandeling

Vaak lopen mensen jaren rond zonder goede behandeling. Er is wat betreft Acne Vulgaris echt sprake van een onderbehandeling. Acne Vulgaris kan een voor de huid zeer ernstige aandoening zijn die diepe en permanente littekens achterlaat. Dit is niet nodig want er zijn de laatste jaren zeer effectieve medicijnen. Dermatologen zeggen wel eens heel stoer dat ze eigenlijk nog nooit iemand niet van een acne hebben kunnen afhelpen. Soms gaat de behandeling gepaard met bijwerkingen waar mensen nogal van schrikken en voor terugdeinzen. Het zijn echter medicijnen waar dermatologen zeer veel ervaring mee hebben en zodoende, mits de instructies goed worden opgevolgd, echt veilig zijn.
Blijf niet te lang met een acne doorlopen. Er is veel aan te doen!

Deze gastbijdrage is geschreven door Marc Nahuys, dermatoloog en medisch directeur huidziekenhuis Dermicis