Allergie komt steeds vaker bij kinderen voor en is de laatste twintig jaar zelfs verdubbeld. Allergische klachten zijn onder andere vermoeidheid, slecht slapen, hoesten en concentratiestoornissen op school. Een effectieve behandeling is dus erg belangrijk.

Oorzaken van allergie

Allergische klachten worden verklaard door een samenspel van erfelijke factoren en omgevingsfactoren. Zo is vastgesteld dat allergie met gezinsgrootte samenhangt. Kinderen met meerdere oudere broers en zussen hebben minder kans op het ontwikkelen van allergie dan de oudere kinderen in het gezin. Ook kinderen die op boerderijen opgroeien, lopen minder kans een allergie te ontwikkelen. Het lijkt er dus op dat mindere hygiëne, de verhoogde kans op infecties in grote gezinnen en de blootstelling aan bacteriële producten op boerderijen tot gunstige veranderingen in het immuunsysteem van jonge kinderen leiden. Hierdoor is er minder risico op het ontwikkelen van een allergie.

Allergie test | Behandeling | Mijn Gezondheidsgids

Behandeling van hooikoorts

Voor de symptomatische behandeling van hooikoorts bestaan er oogdruppels, neussprays en tabletten die de allergische klachten kunnen onderdrukken. Vaak gaat het hiermee goed en is de patiënt tevreden. Voor kinderen met een therapieresistente allergie is een injectiekuur (subcutane immunotherapie) een effectieve behandeling. Die behandeling is veilig zolang het volgens de regels wordt uitgevoerd.

De injectiekuur voor een pollenallergie laat meestal veel effect zien in het eerste seizoen. Er zijn veel minder klachten van neus en ogen, maar vooral heeft het kind veel minder last van de ontstekingsfase van de hooikoorts. De injectiekuur vermindert vermoeidheid, vergroot de energie en zorgt voor een betere concentratie op school.

Nieuwe immunotherapie

Deze verbetering van vooral de kwaliteit van leven wordt niet altijd met de standaardmedicijnen zoals tabletten en nevel bereikt. De ontwikkeling van nieuwe meer gebruikersvriendelijke toedieningsvormen maakt de voordelen van immunotherapie voor een grotere groep mensen toegankelijk, vooral voor kinderen.

Sinds een paar jaar is er een nieuwe vorm van immunotherapie, waarbij eenmaal daags een snel smeltende tablet moet worden ingenomen. Deze tablet heeft een goed resultaat bij graspollenallergie. Voor een goed effect wordt een behandelduur van tenminste drie jaar aanbevolen.