Blijf op de hoogte

Behandeling borstkanker tast mondgezondheid aan

Tijdens de behandeling van kanker kan de mondgezondheid door chemokuren en radiotherapieën flink worden aangetast. Dat terwijl mondzorg een grote impact heeft op de algemene gezondheid en het gevoel van welbevinden. Door de agressieve aard van verschillende kankerbehandelingen ontstaan bij veel patiënten ontstekingen in de mond. Ook neemt dikwijls de smaak en de hoeveelheid en kwaliteit van het speeksel af, terwijl beiden nodig zijn om voldoende en pijnloos te kunnen eten.

Toen bij Anita Leeflang (46) borstkanker werd vastgesteld, viel de grond onder haar voeten vandaan. “Ik zag de toekomst met grote angst tegemoet en dacht vooral aan mijn man en kinderen.” In het regionale ziekenhuis waar zij terechtkwam, werd direct een operatie gepland om de tumor te verwijderen. Die ingreep slaagde en de tumor werd spoedig na de eerste diagnose weggehaald.

Gespecialiseerd ziekenhuis

Na afloop van de operatie volgde in het ziekenhuis een gesprek met de oncoloog over het verdere behandelplan. Na dat gesprek ontstond bij Anita de behoefte aan een second opinion. Zij wilde er zeker van zijn dat ze de juiste keuze kon maken.

Zij kwam met deze behoefte bij een gespecialiseerd borstkankerziekenhuis terecht, waar haar inderdaad een andere therapie werd aanbevolen, die vanuit onderzoek effectiever blijkt te zijn bij het type tumor dat was verwijderd. Ook wordt deze therapie over het algemeen beter verdragen. Dit in combinatie met de prettige omgeving van het gespecialiseerde ziekenhuis, deed Anita besluiten over te stappen.

Gezien de leeftijd van Anita werd besloten om preventief met een vervolgbehandeling te starten. Op die manier word de kans op terugkeer van de tumor zo klein mogelijk gemaakt. Deze behandeling bestaat uit preventieve chemotherapie van 24 weken, waar Anita inmiddels mee begonnen is.

Geen trek, toch eten

De chemotherapie – Anita heeft de eerste vier achter de rug – heeft haar haar doen uitvallen en zorgt voor een verlaagde energie. “De kwaliteit van leven is in de eerste week na de chemo laag.

Ik ben afhankelijk van hulp bij het huishouden en koken. Vanaf de tweede week gaat dat beter.” Maar door de smaakverandering heeft Anita minder trek of weet ze vaak niet waar ze trek in heeft. Terwijl goed eten om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen essentieel is tijdens de behandeling. “Tegen de tijd dat mijn smaak verbeterd is na de ene kuur, begint de volgende alweer.”

Daarnaast is goede mondzorg zeer belangrijk tijdens de behandeling, weet Anita, om bacteriën te weren. De mammacareverpleegkundige (een verpleegkundige die patiënten met borstkanker begeleidt) wees haar op het belang hiervan.

“Dat betekent in de praktijk vaker poetsen, met verzachtende en verzorgende tandpasta, spoelen met zout water na het eten en bij gevoelige plekken in de mond een kamille-oplossing gebruiken.” Deze adviezen hebben Anita goed geholpen bij het verzorgen van de mond.

Tineke Lorenz borstkanker
Lees ook het verhaal van Tineke: “Ik voelde een knobbeltje in mijn rechterborst”

Leven weer oppakken

Naar verwachting zal zij eind juli klaar zal zijn met deze preventieve behandeling, waarna zij nog wel onder controle zal blijven. Om in conditie te blijven en spierkracht te trainen, sport Anita momenteel onder begeleiding van een oncologisch fysiotherapeut.

Daarnaast helpen wandelen en dansen om in beweging te blijven. Ondanks alle narigheid zien Anita en haar gezin de toekomst positief in. “Ik hoop na de behandeling van de toekomst te genieten en mijn leven weer op te pakken.”

Gerelateerde artikelen

Steeds meer personen brengen een bezoek aan de mondhygiënist, blijkt uit nieuwe cijfers uit de Gezondheidsenquête van het CBS over bezoek aan de gezondheidszorg. In 2018 bracht 36 procent van…

Veel clichématige uitspraken vinden hun oorsprong in een kern van waarheid. Zo ook het gezegde over de mond als spiegel van de gezondheid. Steeds meer wetenschappelijk onderzoek toont de relatie…

Decaan Albert Feilzer van ACTA, de faculteit der Tandheelkunde van de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit, maakt zich ernstig zorgen over de toegankelijkheid van de mondzorg in Nederland.…

Nadat een tand of kies wordt getrokken bestaat het risico dat het bot gaat slinken. Na verloop van tijd kan dit ongunstig uit pakken, waardoor het plaatsen van een implantaat…

‘Ieder kind kost je een tand’ is een bekende uitdrukking. Het is veelgehoord bakerpraatje, maar toch ook met een licht serieuze ondertoon. Goed onderzocht is het eigenlijk nooit. Uit een…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.