Hoe goed je bewust bent van de schadelijke effecten van junkfood lijkt helemaal niks uit te maken voor je eetkeuzes. Volgens onderzoekers van het Max Planck Institute for Metabolism Research botst het idee om gezond te eten met het verlangen van de hersenen naar vet- en koolhydraatrijke voeding. Hun resultaten zijn gepubliceerd in Cell Metabolism.

Beloningsregio in brein getriggerd

De 206 deelnemers kregen foto’s te zien van producten;

  • rijk aan vetten of koolhydraten
  • met voornamelijk suikers
  • of alleen koolhydraten

Terwijl ze dit deden werd met behulp van een fMRI-scanner de hersenactiviteit gemeten.

Onderzoeker Dana Small vertelt dat de zogenaamde beloningsregio in het brein oplichtte toen deelnemers voeding te zien kregen rijk aan vetten en koolhydraten in vergelijking met wanneer dit alleen koolhydraatrijke voeding was. Als hen werd gevraagd of ze meer geld zouden uitgeven om deze ongezonde opties te kopen, zeiden de meesten ‘ja’.

Calorieën schatten

Hiernaast werden deelnemers gevraagd om de calorieën te schatten die elk van de voedingskeuzes bevatte. Dat ging vrij nauwkeurig voor vettige producten, maar niet voor die met koolhydraten.

(On)bewuste voorkeur aan ongezond

Voor de resultaten geven de onderzoekers de volgende verklaring. Onze voorouders kregen zelden voeding binnen rijk aan zowel koolhydraten als vetten. Dit was meestal alleen koolhydraatrijke voeding aangevuld met eiwitten en vetten. Ondanks de evolutie van het brein is dit waarschijnlijk een aspect dat nog steeds ergens in de hersenen ingebakken zit. Op het moment dat je wordt geconfronteerd met voedsel rijk aan beiden, worden de hersenen getriggerd. Onbewust wordt dan bewust de voorkeur gegeven aan ongezonde voeding.

Oorzaak van obesitas-epidemie?

Mogelijk geldt dit als een van de oorzaken voor de obesitas-epidemie. Het brein kan nauwelijks weerstand bieden wanneer het geconfronteerd wordt met deze voedingsmiddelen. Dit leidt tot overeten. Zeker in een maatschappij waarin marketing van ongezonde producten vaak de bovenhand heeft.