Slechtzienden scoren beter op intelligentietests, blijkt uit onderzoek. Brillendragers worden hiermee wederom beschouwd als intelligenter. In het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications beweert een internationaal onderzoeksteam dat brildragers mogelijk niet alleen een hogere intelligentie hebben, maar ook langer leven en minder vaak met hoge bloeddruk (hypertensie) te maken hebben. Dat laatste zou erop wijzen dat ze over het algemeen een betere cardiovasculaire gezondheid hebben.

Onderzoeksopzet

Het team verzamelde gezondheids- en dnagegevens uit eerdere studies die dit verband aanhaalden. Ruim 300.000 personen in de leeftijd van 16 tot 102 jaar werden uiteindelijk meegenomen in een analyse waarin 90 genetische gebieden werden onderzocht. De wetenschappers slaagden erin om de onderzochte personen te categoriseren op intelligentieniveau. Dit deden ze door de scores op intelligentietests uit te rekenen. Het niveau werd vervolgens gelinkt aan factoren als levensduur, hypertensie en zicht.

Nood voor oogcorrectie

Uit de analyse kwamen een aantal interessante bevindingen naar voren. Zo zouden mensen met hogere cognitieve vaardigheden 28% meer kans hebben op de nood voor oogcorrectie. Een ander verband met een hogere intelligentie was een sneller reactievermogen. Daarnaast bleek er een relatie tussen intelligentieniveau, langere levensduur en hartgezondheid. Op het vlak van hartgezondheid bleek de kans op hypertensie kleiner. Een verhoogde bloeddruk kan op de langere termijn leiden tot serieuze hartproblemen.

Studieresultaten repliceren

Ondanks de grote dataset en de gevonden verbanden ziet het team nog ruimte voor meer onderzoek naar dit verband tussen hogere intelligentie en slechtziendheid. Als in vervolgstudies dezelfde resultaten naar voren komen zou dit hun beweringen meer kracht bijzetten. Een directe link kan op basis van deze resultaten alleen namelijk niet worden gelegd.

Eerdere studies

De link tussen brildragers en intelligentie is overigens veelvuldig onderzocht. Uit een studie naar 633 tweelingen en 278 personen afkomstig uit verschillende families met bijziendheid (myopie) ontdekten onderzoekers eveneens dat het dragen van een bril gelinkt is aan een hogere intelligentie, groter vermogen tot sympathie en ruimdenkendheid. Duitse wetenschappers vergeleken 4600 personen (35 – 74 jaar) met elkaar en ontdekten dat brildragers vaker hoger opgeleid waren.