Bij een longembolie is een bloedprop vastgelopen in de bloedvaten van de long. Regelmatig treedt CTEPH op als gevolg van deze longembolie. CTEPH is een bijzondere vorm van pulmonale hypertensie (PH). Anders dan andere vormen van PH is deze aandoening te genezen door een operatie.

Wat is CTEPH?

CTEPH is de afkorting van Chronische Trombo-Embolische Pulmonale Hypertensie. Bij pulmonale hypertensie is de bloeddruk in de longslagaders verhoogd. Er zijn verschillende oorzaken van CTEPH, soms zelfs met een overlap. Voor elke oorzaak is er een aparte behandelstrategie.

Wat is het verband tussen CTEPH en een longembolie?

Meestal herstellen mensen van een longembolie, maar bij 1-4% van de patiënten kan hun lichaam de bloedstolsel niet goed opruimen. Als de stolsels meerdere bloedvaten afsluiten, stijgt de bloeddruk in de longslagaders en ontstaat CTEPH.

Welke symptomen zijn er?

Klachten die kunnen optreden zijn:

  • Kortademigheid bij inspanning
  • Ernstige moeheid
  • Vochtophoping in de enkels
  • Hartritmestoornissen

Deze symptomen bij CTEPH zijn niet typisch voor deze ziekte.

De diagnose van CTEPH

Marco Post van het St. Antonius Ziekenhuis legt uit hoe de diagnose van CTEPH kan worden gesteld: “Verhoogde bloeddruk in de longslagaders kan uitsluitend definitief vastgesteld worden met een hartkatheterisatie. Daarbij wordt via een bloedvat in de lies een katheter opgevoerd naar de longslagader en kan direct de druk worden gemeten. Dit is wereldwijd de gouden standaard.”

De behandeling van CTEPH

Na de diagnose kan worden gestart met een specifieke behandeling. “We hebben bij het St. Antonius wekelijks teamoverleg, waar de patiënten besproken worden. CTEPH is soms te opereren en wij zijn een van de twee centra in Nederland die een dergelijke behandeling uitvoeren. Tijdens de operatie worden oude stolsels en de ‘binnenbekleding’ uit de longslagaders gehaald.”