Ben jij een echte dagdromer? Dan hebben we goed nieuws voor je. Onderzoekers van de Georgia Institute of Technology veronderstellen namelijk dat het wijst op creativiteit en intelligentie.

Meer dan 100 mensen

Voor hun onderzoek bestudeerden de wetenschappers het brein van meer dan 100 mensen en maakten hiervoor gebruik van een MRI. Ze vroegen de deelnemers gedurende 5 minuten hun aandacht op één punt te richten.

Vervolgens werden experimenten uitgevoerd die de creativiteit en intelligentie van de mensen testten. Ook vulden zij een vragenlijst in waarin zij moesten aangeven hoe vaak hun gedachten afdwalen in het dagelijks leven.

Dagdromen en efficiënte hersenen

Uiteindelijk ontdekten de onderzoekers dat de deelnemers die het vaakst dagdromen hoger scoorden op creativiteit en intellectueel vermogen. Ook bleken hun hersenen het meest efficiënt te werken.

De wetenschappers stellen dat een efficiënter brein samengaat met meer denkcapaciteit. Het gevolg is dat mensen sneller zullen dagdromen bij het verrichten van een makkelijke taak.

Een goede manier om te zien of iemands hersenen efficiënt werken, is door te kijken of de persoon kan deelnemen aan een gesprek, even kan dagdromen en erna weer verder kan praten zonder iets gemist te hebben.