Gelukkig kwam ik voor deze nieuwe behandeling in aanmerking.

“Het moment dat ik hoorde dat ik borstkanker had was heel onwerkelijk, het duurde wel een hele middag tot het kwartje viel,” vertelt Margriet Jansen. “Maar daarna ben ik op zoek gegaan naar informatie. Ik heb mensen in mijn omgeving gebeld en gevraagd naar hun ervaringen. Ook in welk ziekenhuis ze behandeld waren en hoe dat was bevallen.”

[two_third]Margriet Jansen heeft een eigen kapsalon in Den Haag en dan hoor je wel eens wat. Zo kwam ze terecht bij een klant die had verteld over een nieuwe behandeling.  Een borstsparende operatie waarbij er tijdens de ingreep één keer wordt bestraald. “Ik heb gebeld met het ziekenhuis en een afspraak gemaakt. De artsen hebben mij onderzocht of ik in aanmerking kwam. Dat was gelukkig het geval. De tumor kwam in aanmerking, de schildwachtklier was oké en mijn leeftijd was goed. Dat was een grote opluchting, want ik had gedacht dat mijn borst geamputeerd moest worden. Voor mij was het grootste voordeel dat ik niet nog 5 weken na de operatie bestraald hoefde te worden. Komende zomer word ik geopereerd aan longemfyseem. Daardoor is de korte bestraling van alleen het operatiegebied een extra voordeel voor mij.”[/two_third]
[one_third_last]

“Het moment dat ik hoorde dat ik borstkanker had was heel onwerkelijk, het duurde wel een hele middag tot het kwartje viel.”

[/one_third_last]‘Na twee uur alweer wakker’

Op de dag van de operatie wilde ze dat alles zo snel mogelijk achter de rug was. “Gelukkig was dat ook zo. Op de operatiekamer hebben de doktoren mij laten zien wat er ging gebeuren. We hebben nog een gezellig praatje gemaakt waardoor de stemming heel prettig was. Na 2 uur was ik alweer wakker.”

Het herstel thuis ging snel. “Ik heb vrijwel geen last gehad van de operatie. Het leek alsof ik aan mijn grote teen was geopereerd. Vier dagen na de operatie heb ik al wat administratie gedaan in de zaak. En na een week stond ik weer te knippen.” Bij de nacontrole hoorde ze het goede nieuws dat chemotherapie niet nodig was omdat bij de operatie alle kankercellen waren verwijderd. “Dat was een grote opluchting, want ik zag erg op tegen chemotherapie.”

De operatie is nu ruim een jaar geleden. Margriet kijkt soms met verwondering naar het resultaat. “Er zat een heel klein sneetje aan de zijkant van mijn borst. Daar is niets meer van te zien en de geopereerde borst ziet er normaal uit.”

‘Meer vrouwen moeten dit weten’

Margriet zou graag zien dat meer mensen over deze methode weten. En er ook naar vragen. “Ik ben het type dat zelf op zoek gaat naar informatie, maar zo zit niet iedereen in elkaar. Ik zou het heel goed vinden als bijvoorbeeld bij alle huisartsen in Nederland een folder over IORT staat zodat mensen erover kunnen lezen. Ik ben ervan overtuigd dat vrouwen die niet in Den Haag wonen er graag een eind voor zouden reizen.”