Een derde van de vrouwen heeft zo nu en dan te maken met vaginale ongemakken. Naast jeuk, afscheiding en een onaangename geur, zijn veel gehoorde klachten een droge vagina en pijn bij het vrijen. Vaginale klachten hebben impact op zowel het dagelijks leven als het seksleven.

Zo komt vaginisme regelmatig voor bij jonge vrouwen die misbruikt zijn. Dit zorgt ervoor dat penetratie niet mogelijk of pijnlijk is. “Vrouwen die aan vaginisme lijden spannen onbewust hun bekkenbodemspieren aan. De oorzaak is meestal psychisch. Door bekkenfysiotherapie en psychotherapie kan dit worden verholpen”, weet Marlies Bosch, secretaris van Stichting Bekkenbodem4All. Andere vaginale ongemakken kunnen in de vorm komen van soa’s die opgelopen worden na onveilige seks.

Taboe

Het dagelijks leven wordt beïnvloed door vaginale ongemakken. Omdat er een taboe op heerst om er over te praten of naar de huisarts te gaan, blijven vrouwen met hun klachten doorsukkelen. Het seksleven lijdt hieronder. Volgens Bosch zijn er grofweg twee categorieën vrouwen: de eerste bestaat uit vrouwen die al zo’n dertig jaar getrouwd zijn en geen zin meer hebben in seks. Zij gebruiken droogte of te nauw zijn als uitvlucht. De tweede groep vrouwen heeft wel zin in seks, maar vrijen lukt niet meer. Zij zoeken een oplossing in bijvoorbeeld massageavonden om zo op speelse wijze hun seksleven nieuw leven in te blazen. “Je kunt tot op hoge leeftijd seks hebben”, benadrukt Bosch, “maar er heerst een groot taboe op het onderwerp. Zeker als het om ouderen in combinatie met seks gaat.”

Incontinentie

Een andere klacht waar vrouwen over zwijgen, is incontinentie. Vrouwen die urine verliezen als ze niezen of lachen, hebben te maken met stressincontinentie. Dat is lastig, maar er is mee te leven. Vervelender wordt het als een vrouw geen controle meer heeft over haar blaas en de urine eruit loopt. Vaak is dit probleem een gevolg van een verzakking. Het belemmert het dagelijks leven; vrouwen moeten zelfs een luier gaan dragen of een operatie ondergaan. Gelukkig is er vaak wat te doen aan vaginale klachten. “Maak het bespreekbaar met je partner, los het samen op. Ga als je klachten hebt naar de dokter en vrij veilig met anderen”, raadt Bosch aan.