Zowel patiënten als artsen zitten vaak met de handen in het haar als de diagnose CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom) wordt gesteld. Nog altijd is er geen geneesmiddel en in veel gevallen zijn de behandelingen die worden aangeboden niet geschikt voor iedereen.

Onderzoekers van de Stanford University hebben onlangs een bevinding gedaan, die artsen mogelijk kunnen helpen bij het vaststellen van de ernst van de ziekte. Het zou gaan om de vondst van 17 eiwitten in het afweersysteem die worden gelinkt aan CVS. Deze eiwitten worden cytokines genoemd. Ze vormen de zogenaamde ‘boodschapstoffen’ voor het afweersysteem. Op basis van de bevindingen zouden er behandelmethoden ontwikkeld kunnen worden die wellicht beter aanslaan. In het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) is het volledige onderzoek te lezen.

De impact van CVS

CVS heeft enorme impact op het leven van patiënten. Los van de verminderde productiviteit door een gebrek aan energie, raken ze afhankelijk van anderen of komen ze in een isolement terecht. Dit beaamt onderzoeker Jose Montoya. “Naast vermoeidheid kunnen ook griepachtige verschijnselen en mentale onderbrekingen (warrigheid) een rol spelen. Na honderden patiënten te hebben gezien, kan ik zeggen dat de verschrikking die dit ziektebeeld met zich meebrengt zeer serieus is”, vertelt hij.

Onderzoeker Mark Davis benadrukt dat er veel ophef rondom CVS is, die vaak voor verwarring en tegenstrijdigheid zorgt. “Als er al twijfel bestaat over de ‘echtheid’ van de aandoening, dan laat ons onderzoek in ieder geval zien dat er sprake is van ontstekingsreacties bij deze ziekte.“

Pro-inflammatoire eiwitten

Om de ontstekingen, een van de veelvoorkomende symptomen te bestrijden, wordt er tot nu toe veel gebruik gemaakt van antivirale medicijnen en ontstekingsremmers. In de poging een mogelijke trigger te ontdekken die voor ontstekingen zorgt, analyseerden de onderzoekers bloedmonsters van ongeveer 600 personen. Een derde hiervan bestond uit CVS-patiënten, die gemiddeld 10 jaar of langer met de ziekte rondlopen.
In de bloedmonsters werd het gehalte van 51 cytokines gemeten. Van deze eiwitten werden 17 gelinkt aan de ernst van de ziekte en 13 bleken pro-inflammatoir te zijn. Dat betekent dat deze eiwitten erop gericht zijn om de aandoening te verergeren.

Meer vrouwen dan mannen

De onderzoekers merkten op dat een van de gevonden groep eiwitten meer aanwezig was in het bloed van vrouwen. Dit zou mogelijk verklaren waarom CVS vaker voorkomt bij vrouwen. Volgens hen kunnen de bevindingen bijdragen aan het ontwikkelen van een diagnostische bloedtest. Dit helpt artsen vervolgens bij het samenstellen van een behandelplan.

CVS in het kort

In de tienerjaren vlamt de ziekte vaak voor het eerst op. Vervolgens gebeurt dit opnieuw vanaf de 30e levensjaar van een patiënt. Volgens Montoya is er een selecte groep die zonder behandeling herstellen, maar voor het gros houdt het jarenlang aan. Door de uiteenlopende symptoomverschijnselen is het lastig voor een arts om de juiste diagnose te stellen.