Het risico op kanker in de lever ligt mogelijk hoger als je een grote taillemaat, hoge BMI en diabetes mellitus (type 2) hebt. Dit blijkt uit resultaten van een nieuw onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Cancer Research.

Volgens de onderzoekers is er een sterk verband tussen obesitas (ernstig overgewicht), diabetes type 2 en leverkanker. Ze onderzochten gegevens van ruim 1,5 miljoen volwassenen. Allen hadden aan de start van het onderzoek geen (lever)kanker. Om de resultaten van het onderzoek niet te kunnen beïnvloeden, was dit van belang. Leverkanker kan namelijk een primaire en secundaire oorzaak hebben. Voor het laatste geldt dat het om kanker gaat, die is uitgezaaid naar de lever.

Hoeveel hoger is het risico op leverkanker?

Ongeveer 7% van de deelnemers werd in de loop van het onderzoek gediagnosticeerd met type 2 diabetes. Meer dan 2.100 kregen kanker in de lever. Statistisch gezien bleek de waarschijnlijkheid op een leverkankerdiagnose ruim 2,5 keer hoger, van mensen met ernstig overgewicht en diabetes. Dit in tegenstelling tot mensen met ernstig overgewicht maar geen diabetes.
Voor elke stijging in de BMI-waarde van deelnemers blijkt het risico op kanker omhoog te gaan; 8% meer risico voor elke extra 5 cm die mensen in taillemaat omhoog gaan.

Gezond lichaamsgewicht van belang

De resultaten leveren volgens de onderzoekers meer bewijs dat leverkanker onderdeel uitmaakt van de lijst van kankervormen die gerelateerd zijn aan obesitas. Ze zeggen dat er meer reden is voor mensen om een gezond lichaamsgewicht te hebben, in verhouding tot de lichaamslengte.
Daarnaast blijkt te meer dat leverkanker niet alleen verband houdt met overmatig alcoholgebruik en een infectie van het hepatitisvirus.

Is er reden tot zorg?

Gekeken naar de huidige situatie in Nederland is er wel wat reden tot zorg. Zo zijn er ruim 1,2 miljoen mensen met diabetes type 2. Elke week komen er ongeveer 1.200 nieuwe gevallen bij. Volgens berekeningen krijgt 1 op de 3 volwassenen uiteindelijk de ziekte. Daarnaast heeft ongeveer de helft van de inwoners overgewicht. Mannen meer dan vrouwen. Het cijfer van mensen met obesitas ligt op 13,7%. Met name de combinatie van diabetes en obesitas geeft zoals eerder genoemd een twee keer hoger risico.

Bron: Cancer Research Journal