Geven is beter dan nemen. Het is een bekend gezegde, maar nu ook nog eens wetenschappelijk onderbouwd. Ons brein lijkt te zijn geprogrammeerd voor geluk als reactie op geven. Dat blijkt uit een nieuw Zwitsers onderzoek.

Kleine daden van vrijgevigheid al effect

Het onderzoek werd gehouden onder 50 Zwitserse participanten. Allemaal kregen zij 25 Zwitserse franken op wekelijkse basis en dat voor een maand lang. De helft van de groep moest het geld aan anderen uitbesteden en de andere groep moest het geld zelf uitgeven.

Vervolgens werden hersenscans gemaakt om activiteit op te sporen in delen die geassocieerd worden met socialiseren, besluiten maken en geluk. De wetenschappers ontdekten hiermee dat zelfs kleine daden van vrijgevigheid – of enkel al de belofte om liefdadig te zijn – veranderingen in het brein lieten zien die mensen gelukkiger maken.

Wat je geeft, is wat je krijgt

Volgens onderzoeker Philippe Toddler laat de studie zien vrijgevigheid een goede weg naar geluk zou kunnen zijn. Om te verklaren hoe dit werkt, verwijst hij naar een eeuwenoud concept: wie goed doet, goed ontmoet. Toddler: ‘’Anderen helpen vergroot de groepscohesie en anderen zullen de gever in ruil voor zijn daad ook bijstaan. Hierdoor kan vrijgevigheid uiteindelijk ook voordelig werken voor de helper zelf.’’

Niet heel verrassend

Kit Yarrow, professor consumentenpsychologie aan de Golden Gate University in San Francisco, reageert op het onderzoek. ‘’Het verrast me niets,’’ aldus de wetenschapper. ‘’We functioneren nou eenmaal het beste wanneer we ons verbonden tot elkaar voelen. We zijn gemaakt om empathisch naar elkaar te reageren en het is ook in ons eigen belang om te worden beschermd door het grotere geheel. Anders gezegd, zijn we geprogrammeerd om gelukkig te worden door anderen te helpen. Dit omvat vanzelfsprekend ook vrijgevigheid.’’