Een divers voedingspatroon met matige consumptie is al genoeg om het overlijdensrisico van ex-kankerpatiënten met 65% te reduceren. Dat stellen wetenschappers van the University of Florida’s College of Public Health in het tijdschrift JNCI Cancer Spectrum.

Indexscore

Voor hun studie analyseerde het team de gegevens van bijna 12.000 ex-kankerpatiënten die tussen 1988 en 1994 hadden deelgenomen aan the National Health and Nutrition Examination Study.

Vervolgens werd de kwaliteit van hun voedingspatroon gemeten door middel van de Healthy Eating Index-score. Hierbij is een hoge score verbonden aan een voedingspatroon dat rijk is aan fruit, groenten, granen, eiwitten, zuivel, cholesterol, verzadigd vet en natrium die met mate worden gegeten.

Erna bestudeerden de wetenschappers de gegevens van the National Center for Health Statistics Linked Mortality Files en zagen dat gedurende de follow-up van 17 jaar in totaal 607 deelnemers waren overleden.

Hoge score, kleiner risico

Uiteindelijk kwam het team tot de ontdekking dat ex-kankerpatiënten met een hogere Healthy Eating Index score 65% minder risico liepen om als gevolg van de ziekte te overlijden. Dit resultaat bleek onafhankelijk van de kankersoort die zij gehad hadden.
Hoewel de wetenschappers ook aandacht hadden voor de gescheiden voedingsgroepen, zoals rood vlees en zout, zagen zij dat het enkel het totale voedingspatroon was wat voor het verlaagde risico zorgde.

Het team stelt dat de studie slechts een observerende is en geen oorzaak-gevolgrelatie indiceert, maar een gezond voedingspatroon is desondanks aanbevolen.