Blijf op de hoogte

Patiëntenverhaal astma

Leven met astma is voornamelijk lastig, als je het tenminste niet in ernstige mate hebt. Astmapatiënt Tine Bruintjes legt uit dat het belangrijk is om gewoon altijd een inhalator bij je hebben en gezond te leven. Ze wordt er wel moe van en dat komt voor een doener als zij niet altijd even goed uit.

De symptomen van de astma

Bruintjes is geen zware astmapatiënt. Ze zegt dat het allemaal nog veel erger kan. De mate waarin haar astma haar belemmert, is gering. Bepaalde weersomstandigheden maken dat het ademhalen voelt alsof ze door een rietje moet ademen. “Dan gebruik ik mijn inhalator, openen de luchtwegen zich weer en kan ik vrijer ademhalen.” Die weersomstandigheden zijn niet altijd even goed in te schatten. Bruintjes wordt er regelmatig door overvallen. Tijdens een wandeling bijvoorbeeld. Ze heeft de inhalator dan ook altijd bij zich. “Ik wil niet zonder zitten. Ze liggen overal in huis, ik heb er een in mijn tas en in mijn auto ligt er ook altijd een.”

Inhalator | Mijn Gezondheidsgids

Droge lucht, huisstofmijt en pollen

De klachten van Bruintjes’ astma begonnen ongeveer 15 jaar geleden. Ze merkte dat ze kortademig werd tijdens inspanning. In combinatie met allergieën werd het noodzakelijk om medicijnen te gaan gebruiken. De droge lucht in ons klimaat is daar debet aan. “Ik heb vroeger in de tropen gewoond en had er toen nooit last van. Niet van astma of van allergieën. We zijn recentelijk een maand op Bali geweest en toen had ik opnieuw die ervaring: geen enkele benauwdheid of andere symptomen.”

Huisstofmijt en pollen zorgen voor allergieën die het moeilijker ademhalen door haar astma versterken. “Ik moet erg veel niezen en loop enorm te snotteren. Vooral ‘s nachts is dat geen pretje. Dan slaap ik slecht, mijn inhalator en allergietabletten onder handbereik voor als het de kop opsteekt. Het is een heel ritueel.” Als ze de gevolgen van astma zou moeten samenvatten, dan is het dat zij er moe van wordt.

Hoe gaat ze met haar astma om?

Bij Bruintjes thuis wordt niet gerookt, hoewel ze er eigenlijk niet echt hinder van ondervindt. “Ik wil er ook gewoon geen last van hebben, dat speelt daarin denk ik wel mee.” Maar als er mensen op bezoek zijn, dan vindt ze het prettiger als die buiten gaan roken. “Ik wil gezond leven en eet bijvoorbeeld altijd veel groenten. Omdat een griepje bij mij wel drie weken duurt, terwijl iemand zonder astma met een week ervan af is”, zegt ze. Ze haalde daarom altijd een antibioticakuur zodra de griep de kop op stak. Maar een nieuwe huisarts stak daar een stokje voor. “Mijn huisarts is geen fan van antibiotica. Dus ik kreeg het niet toen ik erom vroeg. Maar mijn huisarts zei wel wat anders: dat ik mijn medicijngebruik weer eens op een rijtje moest komen zetten. Gewoon om te zien dat wat ik inneem, wel het juiste is voor mij. Medicijnen die vijf jaar geleden goed voor mij waren, hoeven dat nu niet meer te zijn. Ik heb mij voorgenomen daar zeker gehoor aan te geven.”

Wat is jouw ervaring met astma?

Gerelateerde artikelen

Ben jij een van die 600.000 mensen met astma die dat liever vergeet? Het misschien zelfs zo veel mogelijk verborgen houdt? Je bent niet de enige. Ruim een derde van…

Zoals alle aspecten van de zorg is ook de behandeling van astma constant in beweging. Nieuw onderzoek leidt tot nieuwe behandelopties en -adviezen. Anneke ten Brinke, longarts in het Medisch…

Astmapatiënten zijn een wandelend mysterie. In hun luchtwegen vinden we Charcot-Leyden kristallen (CLCs) terug. Maar wat doen ze daar? Onderzoekers van VIB, de Universiteit Gent en UZ Gent hebben samen…

Astma is een onvoorspelbare longaandoening, waarbij chronische ontstekingen leiden tot periodieke aanvallen van benauwdheid en kortademigheid. De aandoening kan zich in verschillende vormen voordoen, zoals allergische astma, inspanningsastma en ernstige…

De groei van kinderen in de eerste drie levensjaren beïnvloedt de ontwikkeling van hun longen en het risico op astma vanaf het 10e levensjaar. Dat concluderen onderzoekers van het Erasmus…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.