Blijf op de hoogte

Gematigd drinken toch niet goed tegen hartziekten?

Het wijdverspreide idee dat een of twee alcoholische drankjes per dag goed zijn tegen hartziekten is misschien niet waar. Daar wijst een nieuwe analyse van 45 onderzoeken op. Hard bewijs voor de positieve werking van alcohol op het hart is namelijk niet gevonden.

Gebrekkig onderzoek naar alcohol en hartziekten

Uit verschillende onderzoeken kwam naar voren dat gematigde drinkers minder hartziekten hebben dan geheelonthouders. Dit leidde tot de gedachte dat alcohol in kleinere hoeveelheid goed is voor het hart. Maar een nieuwe analyse onthult de gebreken in die veronderstelling: geheelonthouders kunnen namelijk gestopt zijn met drinken door gezondheidsproblemen. Daarnaast is het waarschijnlijk dat gezonde mensen wel blijven genieten van een glas wijn bij het eten.

“We weten dat mensen over het algemeen minderen met drinken wanneer ze ouder worden, vooral in het geval van gezondheidsproblemen,” zegt onderzoeker Tim Stockwell van de University of Victoria. “Gematigde drinkers zijn op oudere leeftijd vaak gezonder. Ze zijn niet ziek en hoeven geen medicijnen te nemen die slecht samengaan met alcohol.” Dit gegeven kan een misleidende associatie opleveren tussen matig drankgebruik en een betere gezondheid.

Tot op de bodem

Stockwells team ontdekte dat het wel klopte dat gematigde drinkers van nu een gemiddeld lager risico hebben op hartziekten dan geheelonthouders. Maar dit was niet het geval wanneer ze de testpersonen op jongere leeftijd gingen volgen, dus rond hun 55e of eerder. Vergelijkbare studies die dit ook tot op de bodem uitzochten, konden eveneens geen gezondheidsvoordelen vinden van gematigd drinken.

Volgens Stockwell suggereren deze bevindingen dat geheelonthouders over het algemeen minder gezond zijn, maar niet doordat ze niet drinken. Hun gezondheid zou juist hun drinkgewoontes beïnvloeden in plaats van andersom. “We kunnen het niet bewijzen, maar we kunnen wel zeggen dat er genoeg redenen zijn om vraagtekens bij het idee te zetten dat gematigd drinken goed voor je is.”

Lever rust uit van maand niet drinken
Lees ook over de voordelen op de lever van een maandje zonder alcohol

Ander onderzoek

Een ander onderzoek uit het Verenigd Koninkrijk ondersteunt die gedachte, hierbij werden meer dan 9100 volwassenen van 23 tot 55 jaar gevolgd. De onderzoekers ontdekten dat hun drinkgewoontes over het algemeen veel veranderden. Slechts een paar deelnemers waren hun hele leven geheelonthouders. Bijna alle mensen die niet dronken op hun 55e hadden alcohol om verschillende redenen opgegeven.

Geheelonthouders bleken ook, onafhankelijk van leeftijd, in slechtere fysieke en mentale staat te zijn in vergelijking met gematigde drinkers die niet rookten. Roken is natuurlijk een belangrijke risicofactor voor de gezondheid. Ze hadden daarnaast gemiddeld een lagere opleiding, en dit is een belangrijke risicofactor voor de levensduur.

Boodschap voor gematigde drinkers

De boodschap van het onderzoek is niet dat mensen die met mate drinken moeten stoppen. “De gezondheidsrisico’s van gematigd drinken zijn laag,” stelt Stockwell, maar hij voegt toe dat mensen niet moeten drinken omdat ze geloven dat het ziekten bestrijdt. “Het idee dat een of twee drankjes per dag goed voor je is, is waarschijnlijk slechts wishful thinking.”

De analyse is in de medische uitgave Journal of Studies on Alcohol and Drugs gepubliceerd.

Gerelateerde artikelen

Een hartaanval tegengaan nog voordat er sprake van is. Het is het droomscenario van zorgverleners en iedereen die er ooit mee te maken heeft gehad. Uit de resultaten van een…

Hoge bloeddruk geldt als belangrijkste behandelbare risicofactor voor hart- en vaatziekten. Die zijn het beste te voorspellen door gedurende een hele dag de bloeddruk te meten, inclusief tijdens de slaap.…

Het is voor een groot deel een kwestie van onfortuin, als je een hartinfarct krijgt door aderverkalking. Dat melden onderzoekers van het LUMC en de Nederlandse Hartkleppenbank na het bestuderen…

Hartfalen treft tussen de 20 en 30 procent van de Nederlandse bevolking. Toch zijn maar weinig mensen bekend met de symptomen, oorzaken en gevolgen van deze ernstige en veelal chronische…

Wonen in een omgeving met veel lawaai kan meer dan alleen vervelend zijn voor je gemoedstoestand. De kans op een beroerte, hartaanval of andere cardiovasculaire aandoeningen is sterker aanwezig volgens…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.