Blijf op de hoogte

Is vitamine K goed voor je hart?

Het was al bekend dat bladderrijke groenten als spinazie en broccoli veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Maar onderzoekers hebben hier recent nog één aan toegevoegd. Ze ontdekten dat vitamine K, wat in overvloed in deze voeding voorkomt, kan bijdragen aan een gezond hart.

De studie is recent gepubliceerd in The Journal of Nutrition.

Linkerventrikelhypertrofie

De wetenschappers wilden het verband tussen vitamine K en de hartstructuur bij tieners onderzoeken. Hierbij richtten zij zich op de linkerkamer.

De linkerkamer is de grootste pompkamer van het hart. Wanneer deze in ongezonde mate is vergroot, kan sprake zijn van de aandoening linkerventrikelhypertrofie (LVH). In dat geval zal het vergrote hart slecht functioneren.

Aangezien cardiale abnormaliteiten in de kindertijd beginnen, besloten de wetenschappers zich te richten op de hartstructuur van jonge mensen. Vaak vormt hun gezondheid een aanwijzing voor de cardiovasculaire gezondheid op latere leeftijd.

Onderzoek bij tieners

Voor het onderzoek bestudeerden de wetenschappers 766 gezonde adolescenten tussen de 14 en 18 jaar oud. De helft van hen bestond uit mannen en de andere helft bestond uit vrouwen. Daarnaast was een gedeelte zwart van huidskleur.

Het team bekeek het voedingspatroon en fysieke activiteit van de tieners gedurende een week. Ook werden de linkerhartkamer en zijn functioneren bestudeerd door middel van echocardiografie.

Grotere linkerkamer

Uiteindelijk ontdekten de onderzoekers dat de tieners die het minst vaak voeding met vitamine K consumeerden een significant grotere linkerkamer hadden in vergelijking met degenen die voldoende van deze voedingsstof binnenkregen.

Ongeveer 10 procent van de tieners had LVH. Dit werd bepaald door zowel de grootte van de kamer te meten als de dikte van de wanden.

Verband vitamine K en LVH

De wetenschappers concludeerden dat er een verband tussen vitamine K en LVH te zien was. Des te groter de consumptie van deze voedingsstof, des te kleiner het risico om de aandoening te ontwikkelen. Het resultaat was onafhankelijk van zaken als sekse, ras of fysieke activiteiten.

De wetenschappers stellen dat het resultaat van hun studie het belang van vitamine K bij de ontwikkeling van cardiovasculaire ziekten aantoont.

Wat is vitamine K?

Vitamine K speelt een belangrijke rol bij bloedstolling en de gezondheid van onze botten. Tekorten van de stof veroorzaken een hoger risico op osteoporose en botfracturen.

In voeding is de vitamine ook wel bekend als vitamine K-1. Het wordt met name gevonden in groene, bladerrijke groenten zoals boerenkool, peterselie, broccoli, spinazie, ijsbergsla en kool.

Gerelateerde artikelen

Een hartaanval tegengaan nog voordat er sprake van is. Het is het droomscenario van zorgverleners en iedereen die er ooit mee te maken heeft gehad. Uit de resultaten van een…

Hoge bloeddruk geldt als belangrijkste behandelbare risicofactor voor hart- en vaatziekten. Die zijn het beste te voorspellen door gedurende een hele dag de bloeddruk te meten, inclusief tijdens de slaap.…

Het is voor een groot deel een kwestie van onfortuin, als je een hartinfarct krijgt door aderverkalking. Dat melden onderzoekers van het LUMC en de Nederlandse Hartkleppenbank na het bestuderen…

Hartfalen treft tussen de 20 en 30 procent van de Nederlandse bevolking. Toch zijn maar weinig mensen bekend met de symptomen, oorzaken en gevolgen van deze ernstige en veelal chronische…

Wonen in een omgeving met veel lawaai kan meer dan alleen vervelend zijn voor je gemoedstoestand. De kans op een beroerte, hartaanval of andere cardiovasculaire aandoeningen is sterker aanwezig volgens…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.