Blijf op de hoogte

Slechtere kwaliteit van leven bij vrouwen met milde hartklachten

Dagelijks sterven in Nederland 57 vrouwen aan hart- en vaatziekten, onder meer omdat de signalen, anders dan bij mannen, niet goed begrepen worden. Zo blijken vrouwen met milde kransslagaderverkalking een slechtere kwaliteit van leven te hebben, leven ze met meer angst en zijn ze negatiever gestemd dan mannen met dezelfde aandoening.

Dat concluderen onderzoekers van Tilburg University in een speciale uitgave van het wetenschappelijke tijdschrift Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes van de American Heart Association.

Reeds bekend was dat mensen met milde vernauwingen van de kransslagader gemiddeld meer stressklachten (angst, depressie, negatieve stemming) hebben dan mensen zonder deze hartklachten. Maar zijn er ook verschillen tussen mannen en vrouwen, wilden de onderzoekers weten.

Niet-obstructieve hartziekten

Daartoe werd het verband tussen niet-obstructieve hartziekten en stressklachten onderzocht bij 523 patiënten (tussen de 35 en 85 jaar) en 1347 mensen uit de ‘gewone’ bevolking met dezelfde leeftijds- en sekseverdeling.

Bij niet-obstructieve hartziekten is de kransslagader, die het hart van zuurstofrijk bloed voorziet, gedeeltelijk vernauwd, wat een grotere kans betekent op een hartinfarct en overlijden.

Deelnemers vulden vragenlijsten in over hun fysieke en mentale kwaliteit van leven, stressklachten, welbevinden en hun karakter (waren ze te typeren als Type D i.c. een persoonlijkheid die sociaal geremd is en een negatieve kijk op het leven heeft).

Dr. Paula Mommersteeg, hoofdonderzoeker van de studie en universitair docent Medische en Klinische Psychologie aan Tilburg University: “Kwaliteit van leven, stress en persoonlijkheid zijn van invloed op het beloop van hartziekten.

Daarom hebben we die aspecten onderzocht als mogelijke indicatie voor toekomstige hartklachten. We waren verrast en hadden niet verwacht dat de sekse- en genderverschillen zo duidelijk zouden zijn.”

Meer vermoeid, meer angst, minder positief

Uit het vergelijkende onderzoek bleek namelijk dat vrouwen met een niet-obstructieve hartziekte in vergelijking met mannelijke patiënten, een slechtere kwaliteit van leven hadden, vermoeider, angstiger en minder positief waren, en meer negatieve emoties hadden.

Statistische analyses lieten zien dat deze verschillen tussen vrouwen en mannen verklaard konden worden door biologische verschillen (sekse) en sociaal-culturele normen (gender). Denk daarbij aan: leeftijd, opleiding, burgerlijke staat, loopbaan en alcoholgebruik. Het is nog onduidelijk of deze bevindingen ook gelden voor andere patiënten met (andere) hartziekten.

Bron: Tilburg University

Gerelateerde artikelen

Een hartaanval tegengaan nog voordat er sprake van is. Het is het droomscenario van zorgverleners en iedereen die er ooit mee te maken heeft gehad. Uit de resultaten van een…

Hoge bloeddruk geldt als belangrijkste behandelbare risicofactor voor hart- en vaatziekten. Die zijn het beste te voorspellen door gedurende een hele dag de bloeddruk te meten, inclusief tijdens de slaap.…

Het is voor een groot deel een kwestie van onfortuin, als je een hartinfarct krijgt door aderverkalking. Dat melden onderzoekers van het LUMC en de Nederlandse Hartkleppenbank na het bestuderen…

Hartfalen treft tussen de 20 en 30 procent van de Nederlandse bevolking. Toch zijn maar weinig mensen bekend met de symptomen, oorzaken en gevolgen van deze ernstige en veelal chronische…

Wonen in een omgeving met veel lawaai kan meer dan alleen vervelend zijn voor je gemoedstoestand. De kans op een beroerte, hartaanval of andere cardiovasculaire aandoeningen is sterker aanwezig volgens…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.